Istraživanje Crnogorskog Telekoma: Mladi vide društvene mreže kao mjesto borbe protiv nepravdi u društvu

Petostruka dobitnica Gremi nagrade, američka i planetarna muzička zvijezda Billie Eilish, i Deutsche Telekom Grupačiji je Crnogorski Telekom dio, na Međunarodni dan mladih slave digitalni optimizam Generacije Z, ističući njihov potencijal u stvaranju bolje budućnosti.

Kampanja #WhatWeDoNext osvjetljava na koje načine Gen Z, prva generacija rođena i odrasla u digitalnom dobu, koristi tehnologiju za dobro ne samo sopstvene generacije već društva u cjelini.

„Svako od nas može da pozitivno utiče na našu planetu, i nadam se da će naša generacija iskoristiti svoje platforme za saradnju i komunikaciju, i tako napraviti razliku“, kazala je Billie Eilish.

Istraživanje koje je Crnogorski Telekom u maju sproveo u Crnoj Gori pokazalo je da pripadnici tzv. Gen Z, kako sociolozi opisuju mlade od 15 do 25 godina, društvene mreže vide kao važan dio svojih života jer se mogu koristiti u borbi protiv društvenih nepravdi, i daju im prostor da izraze mišljenje i kreativnost. Takođe, za razliku od prethodntih generacija, Gen Z aktivno učestvuje u onlajn životu, dok se ostali mahom odlučuju za pasivno konzumiranje sadržaja na društvenim mrežama.

I dok su prethodne generacije digitalne navike usvajale naknadno, tehnologija, društvene mreže i povezanost su neodvojive od formiranja Gen Z, što se ogleda i u njihovoj svakodnevici. To je, pokazuje istraživanje, jedan od razloga zbog kojih mladi osjećaju kako se suočavaju sa nerazumijevanjem od strane roditelja i odraslih.

Dvije trećine mladih u Crnoj Gori tako smatra da ih odrasli osuđuju zašto provode dosta vremena na svojim pametnim telefonima. To priznaje i polovina starijih građana, dok dvije trećine njih smatra da treba kontrolisati sadržaj i vrijeme koje mladi provode na telefonima. I dok mladi, prema istraživanju, mreže i povezanost koriste za učenje različitih stvari, razmjenu mišljenja i vjeruju da im mogu pomoći da vode zdraviji život, njihovi roditelji smatraju da je Gen Z izolovana više nego ikad.

Ravnopravno učestvovanje u društvenom, ekonomskom i kulturnom životu danas je više nego ikad ranije u fokusu cijele Dojče Telekom Grupe. Zbog toga ovom kampanjom Telekom širi univerzalnu poruku digitalnog optimizma.

„Gen Z je generacija budućnosti samim tim jer je riječ o mladim ljudima koji se trenutno školuju, završavaju fakultete i traže poslove. U Deutsche Telekomu je zato odlučeno da se u zemljama članicama Grupe pokrene razgovor o temama koje su važne mladima, kako bi se došlo do ideja na koji način povezanost i tehnologija mogu pokrenuti promjene. Samo kroz takav razgovor možemo ući u suštinu problema i prestati mlade da posmatramo isključivo kroz vrijeme koje provode na telefonima već i kroz sadržaj koji konzumiraju, kako bismo ih razumjeli“, objašnjava Gordana Spahić, rukovodilac marketinga u Crnogorskom Telekomu.

Kampanja počinje danas filmom u kojem učestvuju Billie Eilish i brojni predstavnici Gen Z sa zanimljivim pričama. Film slavi izuzetne stvari koje mladi danas rade, sa snažnom porukom koju 18-godišnja Eilish prenosi kao glas generacije. Uz snimke napravljene prije epidemije koronavirusa vidimo kako se ova generacija suprotstavlja negativnoj percepciji o korišćenju tehnologije, pokazujući da je koriste kako bi uticali na stvari do kojih im je zaista stalo – od kampanje za klimatske promjene, borbe za jednakost, kreativnost, pa čak i cyber sigurnost.

Osporavajući tvrdnju da je Gen Z opsjednuta ekranom mobilnog telefona, ova priča predstavlja misiju Deutsche Telekoma da pruži podršku generaciji koja pronalazi svoje mjesto i svoj glas. Kroz svoju uspješnu platformu Telekom Electronic Beats, Deutsche Telekom će nastaviti s podsticanjem razgovora na temu #WhatWeDoNext.

Dodatne informacije o kampanji dostupne su na www.whatwedonext.electronicbeats.net i na društvenim mrežama Crnogorskog Telekoma https://sr-rs.facebook.com/CTelekom/ i https://www.instagram.com/ctelekom/, kao i na i sajtu kompanije www.telekom.me.

Autori kampanje:

Kreatori: Saatchi & Saatchi, London

Produkcija filma: Somesuch, (LA snimanje: Somesuch LA, Poljska snimanje: Papaya Films)

Reditelj: Vincent Haycock, Los Angeles, Kalifornija

Muzika: ‘When the party’s over’ by Billie Eilish & Finneas Baird O’Connell

Media: emetriq Hamburg, WPP Team Magenta, Düsseldorf

PR: Proud Robinson + Partners

Check Also

Zemlje zapadnog Balkana trasiraju put za 5G digitalnu transformaciju

Na susretu ministara koji će se u sklopu Digitalnog samita održati 2. novembra 2020. godine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *