Evropska ekonomija u snažnom oporavku: U julu zabilježen rast industrijske proizvodnje viši od 9%

Industrijska proizvodnja u Evropi ponovo je snažno porasla u julu, koji je označio početak oporavka nakon ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazao je objavljeni izvještaj Eurostata.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u EU i u eurozoni porasla je u julu 9,1 posto u odnosu na maj kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećana 11,6 odnosno 12,3 posto. Evropska statistička agencija podsjeća da je u julu većina zemalja EU-a ublažila mjere kojima nastoje da suzbiju širenje novog koronavirusa.

Najviše je na oba područja porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 20,2 posto. Slijedi kategorija kapitalnih dobara s rastom proizvodnje za po 14,2 posto. Najskromnije je porasla proizvodnja energenata, za 1,7 posto u EU te za 2,6 posto u eurozoni.

Među članicama EU-a najviše je porasla proizvodnja u Slovačkoj, za 21,7 posto. Slijede Mađarska sa 17,1 i Rumunija sa 16,3 posto.

Pad proizvodnje zabilježen je u julu samo u Belgiji, za 1,4 posto, i Finskoj, za 0,8 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Holandiju i Austriju.

Check Also

Najavili dolazak turista iz Kazahstana i Jermenije do kraja septembra

Grupa turističkih agencija iz Kazahstana i Jermenije ovih dana boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.