Cyber kriminalci ne miruju: Učestale SMS “Smishing” prevare

FraudSMART upozorava potrošače na povećanje nivoa SMS prevara koje trenutno kruže tamo gdje se kupci kontaktiraju tekstualnom porukom koja lažno tvrdi da dolazi iz banke.

Ove tekstualne poruke, za koje se čini da dolaze putem legitimnih kanala, usmjeravaju kupce prema lažnoj web stranici na kojoj se od njih traži da unesu lične ili sigurnosne podatke. Kriminalci tada te informacije koriste za prenos sredstava sa računa korisnika.

Poruke kupce često pokušavaju alarmirati tvrdeći da su potrebne hitne akcije ili će imati negativne posljedice.

“Smishing” prevare porasle su u učestalosti i sofisticiranosti tokom razdoblja Covid-19, a prevaranti ciljaju kupce jer provode veće količine vremena za računarom ili telefonom.

Iz FraudSMART-a savjetuju kupce da ne odgovaraju na neželjene tekstualne/SMS poruke prije nego što samostalno potvrde da su od onoga za koga se kaže da jesu.

To mogu učiniti tako što će potražiti telefonski broj na poleđini svoje bankovne kartice i obratiti se banci direktno radi potvrde, neće koristiti telefonski broj koji je dat u poruci (to bi mogao biti lažni broj) i neće klikati na link ili prilog iz neželjenih e-poruka ili tekstualnih poruka.

Takođe je savjet da ne žure. Treba da uzmu vremena i izvrše odgovarajuće provjere.

– Nikada nikome ne ostavljajte lične podatke, podatke o bankovnom računu ili sigurnosne podatke kao što su vaš PIN ili internet lozinka. Ako mislite da ste možda odgovorili na “smishing” SMS poruku, odmah se obratite svojoj banci, navode iz FraudSMART-a

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *