Disney ugasio brend 20th Century Fox

Dodajte komentar

Američki medijski div Walt Disney ugasio je brend 20th Century Fox, jedno od najpoznatijih imena u industriji zabave, izvijestili su britanski mediji.

Filmski studio 20th Century Fox producirao je filmove poput Avatara i Titanika a nastao je 1935. godine spajanjem kompanija Twentieth Century i Fox Films, podsjeća BBC.

20th Century Fox Television vuče korijene iz 1949. godine i u njegovim su studijima nastale brojne poznate TV serije, uključujući serijal Batman, M*A*S*H i Simpsone.

Disneyeva istorija stvaranja filmova datira iz 1937. godine, sa Snjeguljicom i sedam patuljaka. U međuvremenu su postali vlasnici Lucasfilma, producenta Star Wars franšize, i Marvel Studiosa.

Prošle godine Disney je kupio veliki dio Foxa za 71,3 milijarde dolara.

Početkom godine 20th Century Fox preimenovan je u 20th Century Studios, što se vremenski poklopilo sa špekulacijama da se Disney želi distancirati od izrazito desničarske mreže Fox News Ruperta Murdocha.

Televizijski studio 20th Century Fox Television preimenovan je u 20th Television, studiji ABC Studios i ABC Signature Studios u ABC Signature, a Fox 21 Television Studios u Touchstone Television.

„Nova imena i logotipi naših studija označavaju novi dan za ABC Signature, 20th Television i Touchstone Television i istodobno odaju počast njihovoj bogatoj istoriji i stvaralačkoj snazi kompanije Walt Disney“, kazao je predsjednik televizijskih studija Disney Craig Hunegs.

I 20th Century TV i filmovi zadržali su poznati uvodni zvuk fanfara i logotip s reflektorom.

Disney inače dominira američkom medijskom scenom, kao vlasnik mreže ABC. KOnkuri[e i Netflixu uslugom za prenos videozapisa Disney+.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *