Wall Street: S&P 500 na korak od rekorda

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks porastao za 1,3 posto zahvaljujući rotaciji kapitala iz tehnoloških u dionice kompanija senzitivnih na ekonomski ciklus, dok investitori očekuju postizanje napretka oko novog paketa fiskalnih podsticaja u SAD-u.

Dow Jones porastao je u ponedjeljak 1,3 posto, na 27.791 bod, ostvarivši rast sedmi trgovinski dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra 2019.

Istovremeno, S&P 500 ojačao 0,27 posto, na 3.360 bodova i sada je 0,9 posto ispod rekordnog nivoa ostvarenog u februaru, dok je Nasdaq pao 0,39 posto, na 10.968 bodova.

Najviše su na dobitku bile dionice kompanija koje uobičajeno najviše rastu na izlasku iz recesije, poput energetskih i industrijskih, dok se Nasdaq kreće ispod rekordnih nivoa, povučen naniže korekcijom cijena tehnoloških divova poput Microsofta, Amazona i Facebooka.

Očekivanja da će se pronaći potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa, rekordni fiskalni i monetarni podsticaji i bolje od očekivanja zarade u drugom tromjesečju S&P drže nadomak rekordnih nivoa ostvarenih u februaru, ali čini se da zasad nema snage za dalji rast.

Azijska tržišta: Indeksi rastu u iščekivanju trgovinskih razgovora Kina-SAD

Na azijskim berzama cijene dionica u utorak su porasle, prateći dobitke na Wall Streetu, budući da investitore nisu uznemirile najnovije kineske mjere odmazde prema SAD-u već čekaju rezultate ovonedjeljnog sastanka američkih i kineskih trgovinskih funkcionera.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, dok je japanski Nikkei ojačao 1,7 posto.

U znatnom plusu bio je i indeks hongkonške berze, za 2,2 posto, dok su australijska i novozelanska berza bilježile tek blage dobitke, od otprilike 0,3 posto.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *