Mencinger: Čeka nas spori oporavak, Crna Gora i BiH najugroženije

Mnogi se nadaju da se u slučaju korone radi o ekonomskoj krizi u obliku latiničnog slova “V”, sa naglim padom i isto takvim skokom po završetku pandemije. Lično mislim da je riječ o krizi sa sporim oporavkom, a tome doprinosi i politička situacija, poput odnosa između SAD i EU, kazao je u razgovoru za “Blic Biznis” Jože Mencinger, poznati slovenački ekonomista i odličan poznavalac prilika u svim državama regiona.

– Mislim da je ova kriza takva da će, kao i velika kriza tridesetih godina prošlog vijeka, imati trajne efekte na ekonomske i društvene odnose, ocjenjuje Mencinger.

On napominje da je neizvjesno kada će se stabilizovati stanje sa koronom u svijetu i da se virus očigledno seli i jača u Americi, pogotovo u južnoameričkim zemljama, kao i u nekoliko velikih država u Aziji.

– Privreda je u drugom kvartalu imala jedan od najvećih padova u novijoj istoriji i zato je njeno oživljavanje trenutno najveći izazov. Pomoć EU u zemljama članicama nije dovoljna, iako je poželjna, a to još više važi za zemlje eurozone koje nemaju svoju monetarnu politiku, navodi sagovornik “Blic Biznisa”.

On smatra da su među zemljama regiona najugroženije Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su “crvene zone”, a crnogorska privreda se, pritom, i veoma oslanja na turizam.

-Ekonomske perspektive Slovenije zavise od stanja u njemačkoj automobilskoj industriji, u kojoj se pojavljuju prvi znaci optimizma, mada se fabrike još zatvaraju ili se skraćuje radno vrijeme. Turizam, koji je na vrhuncu zdravstvene krize bio u najvećim problemima, sada se oporavlja u Sloveniji i Hrvatskoj, a polako se vraća i avionski saobraćaj. Glavni razlog je što ljudi iz Zapadne Evrope ne mogu ili ne žele da idu na duga putovanja, jer su neki dijelovi svijeta još uvek zatvoreni, zaključuje Jože Mencinger.

On dodaje da se zato mijenja sastav turista, pa u Sloveniji nema gostiju iz azijskih zemalja, već se više koriste turistički vaučeri koje je država podijelila svojim građanima.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *