Ekonomska aktivnost u Francuskoj na korak od pretpandemijske

Ekonomska aktivnost u Francuskoj dodatno se normalizovala u julu i bila je samo sedam posto ispod pretpandemijskog nivoa zahvaljujući poboljšanju u građevinskom sektoru, objavila je u ponedjeljak centralna banka.U junu aktivost je bila devet posto ispod normalnog nivoa i značajno se oporavila od marta kada su uvedene mjere blokade kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Rezultat je bilo spuštanje aktivnosti 32 posto ispod uobičajenog nivoa.

“Oporavak je nastavljen u julu, iako umjerenijim tempom, u skladu s trendom predviđenim prošlog mjeseca”, pokazuje mjesečno istraživanje centralne banke o uslovima poslovanja.

Stopa iskorištenosti kapaciteta u industriji porasla je u julu za tri procenta boda, na 72 posto, naglašavaju u centralnoj banci, procjenjujući da će aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru biti stabilne u avgustu.

Pozitivan trend nastavljen je u kontekstu ponovnog uvođenja ograničenja u Francuskoj i drugim evropskim zemljama zbog skoka novih slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu vlade nastoje da izbjegnu potpunu blokadu koja je ekonomiju bacila na koljena, napominje Reuters.

Francuska centralna banka potvrdila je da je druga ekonomija eurozone u drugom tromjesečju pala 13,8 posto.

Check Also

Šta su stagflacija, šrinkflacija i skimpflacija – i da li su gore od inflacije?

Da li ste se spremili i otišli u svoj omiljeni restoran, samo da biste otkrili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.