U planu novi kontejnerski terminali u Baru

U okviru Luke Bar sljedeće godine, gradiće se novi Kontejnerski terminali, navodi se u Vladinoj Strategiji razvoja pomorske privrede, pišu Dnevne novine.

U dokumentu, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, predviđa se da bi čitav posao morao biti završen do 2025. godine i da bi se Kontejnerski terminal gradio na bazi koncesija i privatno-javnog partnerstva.

U Strategiji nije naveden iznos investicije, ali je sigurno u pitanju iznos reda više desetina miliona eura ili čak više.

Crna Gora bi izgradnjom novog kontejnerskog terminala imala priliku da postane jedna od prvih luka Evrope za brodove koji dolaze iz Azije.

“Čime bi se povećao dalji transport roba fider brodovima, željeznicom i drumskim saobraćajem prema Centralnoj i Istočnoj Evropi, Sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, te jedna od posljednjih luka Evrope na putu ka Dalekom istoku, što bi osim transportne djelatnosti luci Bar donijelo i šansu za razvoj proizvodnje i pakovanja robe u kontejnerima’”, piše u Strategiji.

Unapređenjem putne i željezničke infrastrukture stvorili bi se i odgovarajući uslovi za multimodalni transportni sistem.

“U tom smislu, biće formirano radno tijelo koje će imati zadatak da prati i koordinira razvoj logističkih aktivnosti preko luke Bar i Crne Gore’”, preporučuju autori Strategije.

Podsjetimo, nekadašnje Kontejnerske terminale, koji su izdvojeni iz Luke Bar, kupila je prije sedam godina turska kompanija “Global Ports”.

Preciznije, Turci su kupili 62,09 odsto akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta u Luci Bar za 8,08 miliona eura. No, pored toga Turci su se ugovorom obavezali na znatno više ulaganja.

“Global ports” je preuzeo obavezu da u roku od tri godine realizuje investicije u restrukturisanje kontejnerskog terminala, vrijedne 13,5 miliona eura. Takođe, turska kompanija je bila u obavezi da realizuje i dodatni investicioni program u periodu od pet godina nakon faze restrukturisanja, vrijedan 7,6 miliona eura.

Za čitaoce je interesantan podatak da će granični prelaz Sukobin postati i prelaz za robni promet.

“U planu je otvaranje graničnog prelaza Sukobin za robni promet u cilju bolje saobraćajne povezanosti luke Bar sa zaleđem”, preporučuje se u Strategiji.

Takođe, dokument preporučuje postizanje pune iskorišćenosti potencijala Slobodne zone luke Bar kroz podsticanje proizvodne i prerađivačke djelatnosti unutar zone.

Autori Strategije razvoja pomorske privrede vjeruju da će Crna Gora do 2030. godine povratiti ugled tradicionalno pomorske zemlje, sa značajno osnaženom i konkurentnom pomorskom privredom čiji se razvoj bazira na principima održivosti.

“Kao takva, crnogorska pomorska privreda, koja uključuje sve podsektore plave ekonomije, doprinosi sveukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore sa značajnijim učešćem u strukturi BDP-a. Znatno je unaprijeđena konkurentnost privrednih subjekata iz domena pomorske privrede. Realizovan je veliki broj infrastrukturnih projekata po modelu javno-privatnog partnerstva, u skladu sa novim zakonodavnim okvirom”, navodi se u odjeljku Vizija Strategije.

Autori vjeruju da će u narednih desetak godina brodogradilišne luke u Crnoj Gori, biti prepoznate na čitavom Mediteranu kao luke koje prvenstveno pružaju usluge gradnje i remonta jahti i megajahti po najvišim svjetskim standardima, te predstavljaju kvalitetnu potporu rastućem nautičkom turizmu.

“Prihodi po osnovu obavljanja koncesione djelatnosti su uzročno-posljedično će biti uvećani, imajući u vidu refleksiju navedenih parametara na iznos varijabilne koncesione naknade. Kapaciteti luka nautičkog turizma zadovoljavaju potrebu tržišta za prihvatom plovnih objekata. S druge strane, optimiziran je obim pomorskog saobraćaja u lukama u kojima je to bilo neophodno prvenstveno u cilju zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa, kulturne baštine i zaštite životne sredine”, zaključuju autori Strategije.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *