Tviter zainteresovan za kupovinu TikToka

Tviter se obratio kineskoj kompaniji BajtDens, vlasniku TikToka, kako bi izrazio interesovanje za preuzimanje američkih operacija te aplikacije za deljenje video-snimaka, prenosi Rojters, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, dok eksperti izražavaju sumnju po pitanju sposobnosti Tvitera da prikupi finansije neophodne za potencijalni sporazum.

Daleko je od izvjesnog da će Tviter biti u mogućnosti da nadigra Majkrosoft korporaciju i okonča takav sporazum u roku od 45 dana, koji je američki predsjednik Donald Tramp dao BajtDensu da postigne sporazum o prodaju, navode izvori Rojtersa.

Vijest da su Tviter i TikTok u preliminarnim razgovorima i da je Majkrosoft i dalje predvodnik u trci za preuzimanje američkih operacija te aplikacije, prenijeta je ranije u Wall Street Journal-u.

Tviter ima tržišnu vrijednost od oko 30 milijardi dolara, što je skoro identična vrijednost sa procijenjenom vrijednoću imovine TikToka koja bi trebalo da bude preuzeta, što, prema izvorima, znači da bi Tviter morao da prikupi dodatni kapital za finansiranje sporazuma.

“Tviteru će biti teško da prikupi dovoljno finansijskih sredstava za sticanje makar američkih akcija TikToka. Nema dovoljno kapaciteta za pozajmljivanje”, rekao je Erik Gordon, profesor Univerziteta u Mičigenu.

Prema njegovom mišljenju, ako Tviter pokuša da sastavi grupu investitora, uslovi će biti teški.

Navodi da bi akcionari Tvitera možda više voljeli da se menadžment usredsredi na svoj postojeći posao.

TikTok se našao pod udarom američke administracije zbog zabrinutosti po pitanju nacionalne bezbjednosti, a u vezi sa prikupljanjem podataka.

Ranije ove nedjelje, Tramp je uveo sankcije kineskim vlasnicima aplikacija ViČet i TikTok, zaoštravajući dodatno tenzije izmedju dvije zemlje.

Tramp je rekao ove nedjelje da će podržati napore Majkrosofta da kupi američke operacije TikToka, ukoliko vlada SAD dobije “znatan dio” koristi od toga.

Majkrosoft je saopštio da mu je cilj da zaključi pregovore o sporazumu do sredine septembra.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *