Po čemu se korona kriza razlikuje od prethodne finansijske krize?

Dodajte komentar

Aktuelna korona kriza po mnogo čemu je specifična u odnosu na prethodnu finansijsku krizu koja je svijet pogodila 2008. godine. Trenutna kriza se razlikuje od krize prije jedne decenije u tome što domaćinstva (posebno u SAD-u) trenutno imaju znatno više raspoloživog dohotka.

Potrošnja domaćinstava, koja je motor američke privrede (70 odsto američkog BDP-a), sve je veća zahvaljujući podsticajima vlade i programima likvidnosti centralne banke, piše Seebiz.

Ove nedjelje očekuje se da će američki Kongres usvojiti drugi paket stimulacija, za koji se između ostalog očekuje da uključuje 1.200 podsticajnih čekova za građane. Na tržištu, ako američko zakonodavno tijelo ove nedjelje ne usvoji drugi podsticajni paket, možemo očekivati posledičnu korekciju.

Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu nivo prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati. Oporavak u obliku slova “V” trenutno je najviše ograničen mogućim drugim talasom virusa. Ipak, ne možemo očekivati ponovnu martovsku volatilnost na tržištima kapitala.

To se odražava na slučajeve kada su nacionalne vlade obuzdale nove epidemije virusa bez nametanja opštih i strogih ograničenja privrednom životu u cijeloj zemlji. Primer za to imali smo u Njemačkoj u Severnoj Rajni Vestfaliji i Pekingu u Kini, gdje su vlasti uspele da zadrže nove vruće tačke bez opštih zatvaranja privreda.

Drugde, poput Latinske Amerike i Afrike, tome nije tako, dok u Evropi takođe ima dosta upitnika, posebno što se tiče Španije i jugoistoka Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *