EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse

Panevropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.

Istovremeno, frankfurtski DAX porastao je 0,48 posto, na 12.735 bodova, londonski Ftse za 0,93 posto, na 6.088 bodova, a pariški CAC za 0,76 posto, na 4.926 bodova.

Sudeći po najnovijem podatku o usporavanju deflacije proizvođačkih cijena, industrijska proizvodnja u Kini postepeno se vraća na nivo prije pandemije, i to zahvaljujući oporavku potražnje, državnim podsticajima i iznenađujuće otpornom izvozu. Naime, kineski statistički zavod objavio je da su proizvođačke cijene u julu usporile pad na 2,4 posto na godišnjem nivou, nakon junskog potonuća od 3 posto.

Uz naftni sektor, to je podstakao investitore na kupovinu dionica i u ostalim sektorima senzitivnima na ekonomske cikluse, poput banaka, proizvođača vozila i farmaceutske industrije.

Dobitke na berzama jutros donekle ograničava tehnološki sektor, koji je u prosjeku u minusu 0,9 posto.

Ove nedjelje očekuje se skromni obim trgovanja na evropskim berzama , jer je mnogo investitora na ljetnom godišnjem odmoru.

Tokijska berza danas nije radila zbog praznika.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *