Vukićević: MA jedan od uspješnijih državnih projekata

Montenegro Airlines (MA) je jedan od uspješnih državnih projekata u prethodnih četvrt vijeka, saopštio je njegov predsjednik Odbora direktora, Nikola Vukićević i dodao da je cilj stvoriti avio-kompaniju koja će uspješno poslovati na međunarodnom tržištu.

“Ove godine slavimo 25 godina od osnivanja. I zaista imamo razloga da budemo ponosni na prethodni period. Podigao je na viši nivo avio-saobraćaj u Crnoj Gori, otvarao prvi destinacije u zapadnoj Evropi i Rusiji, prevezao skoro deset miliona putnika”, rekao je Vukićević Dnevnim novinama.

Gubitak Montenegro airlines-a narastao na 97 miliona

On je rekao da je MA opstao na jednom vrlo konkuretnom tržištu, a danas kreira proizvod koji se prodaje na međunarodnom tržištu.

Iz Agencije trenutno ne mogu da ocijene da li je nezakonita pomoć Montenegro Airlinesu

Vukićević je, govoreći o trećem paketu mjera, kazao da je to kvalitetan dokument koji je obuhvatio višegodišnji period i vrlo jasno se fokusirao na oblasti privrede preko kojih Crna Gora može da ojača svoju konkurentsku poziciju. Tu se misli na turistički, saobraćajni, poljoprivredni, energetski, inovacioni, ali i ostale sektore.

“Ono što je značajno za MA jeste jačanje podrške avio-prevoznicima koji dovoze turiste u Crmu Goru kroz poseban fond koji će biti do pet miliona eura godišnje”, naveo je Vukićević.

Vlada spasava Montenegro Airlines, sprema se lex specialis

Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju MA donesen je u crnogorskom parlamentu na predlog Vlade u decembru 2019. godine.

“Zakon je u primjeni, počele su aktivnosti predviđene ovim aktom, a sredstva za njegovu implementaciju su predviđena Zakonom o budžetu Crne Gore za ovu godinu. Ako pomenuti zakon gledamo na simboličan način, on predstavlja kraj MA kakvog smo imali u prethodnom period”, naveo je Vukićević.

Zakon, kako je kazao, na jedan sveobuhvatan način je riješio zaostale dugove, obezbijedio likvidnosti za tekuće poslovanje u prelaznom periodu i stvorio pretpostavke za nabavku aviona koji će uz dobar menadžment obezbijediti pozitivno poslovanje.

“Zakon je obezbijedio da možemo graditi novi, fleksibilniji i tržištu bolje prilagođen MA”, ocijenio je Vukićević.

On je, odgovarajući na pitanje kakve je posljedice epidemija novog koronavirusa ostavila na MA, kazao da je nažalost, epidemija Covid-19 poremetila poslovne planove za ovu godinu.

“U ovoj godini ćemo ostvariti daleko manje prihode i prevesti puno manje putnika nego što je bilo planirano. U periodu od januara do jula ostvareno je blizu 30 miliona EUR ukupnih prihoda manje nego u istom periodu prošle godine. Procjene krize još ne možemo kvantifikovati, sada smo fokusirani na ljetnu sezonu i pokušaje da ostvarimo što bolje rezultate u skladu sa objektivnim mogućnostima”, rekao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, kompanija uspijeva da servisira svoje obaveze zahvaljujući sredstvima koja su obezbijeđe-na posebnim zakonom i Zakonom o budžetu.

“Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim je da bi opstanak MA praktično bio onemogućen u ovim teškim vremenima da taj zakon nije donesen u decembru prošle godine”, dodao je Vukićević.

On je rekao da je uloga MA u doba epidemije pokazala prednosti postojanja nacionalnog avio-prevoznika.

“Mogli smo kao država reagovati brzo i rješavati urgentne potrebe zdravstvenog i privrednog sistema angažovanjem svojih aviona, u situaciji kada slobodnih putničkih i kargo kapaciteta na tržištu nije bilo. U periodu prekida komercijalnog saobraćaja, od 16. marta do 11. juna prevezeno je 3,33 hiljade putnika u čarter aranžmanima i znatna količina razne robe”, rekao je Vukićević.

On je podsjetio da su se u godinama 2017, 2018. i prošla, procjene o indirektnim efektima poslovanja MA kretale do 150 miliona EUR godišnje. Uz nekoliko desetina miliona EUR direktnih efekata za državni budžet i privredu.

Vukićević je saopštio da je za prvih šest mjeseci prevezeno oko 65 hiljada putnika, dok je u istom periodu prošle godine prevezeno 238 hiljada putnika, u redovnom saobraćaju.

“Za jul su podaci još porazniji, registrovano je 8,5 hiljada putnika, dok je u julu prošle godine prevezeno 87 hiljada putnika. Odnosno, manje od deset odsto prošlogodišnjeg broja”, kazao je Vukićević.

On je, na pitanje ima li naznaka o uspostavljanju avio-saobraćaja sa Rusijom i Srbijom, odgovorio da su stručne službe kompanije u stalnoj komunikaciji sa nadležnim vlastima i našim poslovnim partnerima iz Srbije i Rusije.

“Nažalost, ovo nije komercijalno pitanje, već početak letova zavisi od zdravstvene situacije, koju potvrđuju nadležni državni organi. Ona se svakodnevno mijenja, tako da je bilo kakva prognoza nezahvalna. Za sada nemamo pouzdanu informaciju da li je i od kada to moguće za Srbiju”, naveo je Vukićević.

On je dodao da je ista stvar i za Rusiju, mada nakon odluke vlasti očekuju da ruske vlasti donesu odluku o otvaranju letova ka Crnoj Gori ubrzo.

“Destinacije prema kojima saobraćamo su za sada samo zapadnoevropske, a letovi prema Rusiji bi u najboljem slučaju mogli početi sredinom avgusta. Odnosno, čim se dobije pozitivna odluka iz Rusije”, zaključio je Vukićević.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *