Tramp zabranio poslovanje sa vlasnicima TikToka

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je naredbu kojom se zabranjuju bilo kakve transakcije sa vlasnicima kineske kompanije koja posjeduje aplikacije TikTok i WeChat, a ona će na snagu stupiti za 45 dana.

Naredbe su uslijedile u trenutku dok Trampova administracija tvrdi da pojačava napore na čišćenju “nepouzdanih” kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža.

Aplikaciju za kratki video TikTok, te ona za poruke WeChat, Bijela kuća vidi kao “značajne prijetnje”.

Aplikacija TikTok, koja je u vlasništvu kompanije ByteDance, može biti korištena u dezinformacijske kampanje od kojih korist može imati Komunistička partija Kine, pa SAD “mora preduzeti agresivnu akciju protiv njenih vlasnika kako bi zaštitio svoju nacionalnu sigurnost”, rekao je Tramp u jednoj od naredbi.

U drugoj naredbi, Tramp tvrdi da WeChat, koji je u vlasništvu Tencenta, “automatski pohranjuje ogromne količine podataka o svojim korisnicima, a to može omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i vlasničkim podacima Amerikanaca”.

U praksi, naredbom će za 45 dana zabraniti WeChat u SAD-u.

Tramp je ranije ove sedmice rekao da će podržati prodaju TikTokovih operacija u SAD-u Microsoftu ukoliko američka vlada dobije “značajan dio” od prodaje, ali je također upozorio da će 15. septembra zabraniti tu uslugu u SAD-u.

Američki senat u četvrtak je izglasao zabranu korištenja TikToka na službenim telefonima federalnih zvaničnika.

Check Also

“Ralf Loren” dijeli otkaze i seli se na internet

Američka kompanija “Ralf Loren” odlučila je da smanji broj zaposlenih širim svijeta do kraja svoje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *