Americi predstoji najduža kriza u istoriji

Američkoj ekonomiji koja se uvijek brzo oporavlja predstoji najduža kriza u njenoj istoriji, piše danski list “Berlingske”.

Korona virus nanio je težak udarac Americi, piše autor članka. U drugom kvartalu godine, američka ekonomija je imala najveći pad od poslijeratovskog perioda: pad BDP je iznosio 32,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, navodi on.

Smanjenje ekonomske aktivnosti i povećanje stope nezaposlenosti je najveće od tridesetih godina prošlog vijeka: smanjeni su prihodi od poreza, dok su rashodi države porasli. Smanjena je i potrošnja, pale su investicije u biznis i građevinu, broj novih zahtjeva za dobijanje pomoći zbog nezaposlenosti ponovo rastu, navodi se u tekstu.

U martu su vlasti uputile tri hiljade milijardi dolara za podršku privrede, a u maju je Vlada izdvojila dodatnih tri hiljade milijardi dolara. U julu je počelo da se govori o izdvajanju još jedne hiljade dolara, podsjeća autor članka, prenosi Sputnjik.

Amerika je uvijek imala dobru otpornost, ali ovog puta će, najvjerovatnije morati još niže da padne u korona virusni bezdan, prije nego što počne da se oporavlja, zaključio je list.

Check Also

Još jedna kompanija dobila status povlašćenog proizvođača

Danilovgradska kompanija Zeta enerdži dobila je status povlašćenog proizvođača električne energije za rekonstruisanu malu hidroelektranu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *