Americi predstoji najduža kriza u istoriji

Američkoj ekonomiji koja se uvijek brzo oporavlja predstoji najduža kriza u njenoj istoriji, piše danski list “Berlingske”.

Korona virus nanio je težak udarac Americi, piše autor članka. U drugom kvartalu godine, američka ekonomija je imala najveći pad od poslijeratovskog perioda: pad BDP je iznosio 32,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, navodi on.

Smanjenje ekonomske aktivnosti i povećanje stope nezaposlenosti je najveće od tridesetih godina prošlog vijeka: smanjeni su prihodi od poreza, dok su rashodi države porasli. Smanjena je i potrošnja, pale su investicije u biznis i građevinu, broj novih zahtjeva za dobijanje pomoći zbog nezaposlenosti ponovo rastu, navodi se u tekstu.

U martu su vlasti uputile tri hiljade milijardi dolara za podršku privrede, a u maju je Vlada izdvojila dodatnih tri hiljade milijardi dolara. U julu je počelo da se govori o izdvajanju još jedne hiljade dolara, podsjeća autor članka, prenosi Sputnjik.

Amerika je uvijek imala dobru otpornost, ali ovog puta će, najvjerovatnije morati još niže da padne u korona virusni bezdan, prije nego što počne da se oporavlja, zaključio je list.

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *