Počeo da važi niži PDV

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost objavljen je u juče Službenom listu broj 080/20 i danom objavljivanja stupio na snagu, saopšteno je iz Poreske uprave.

Kako su kazali, izmjenama Zakona donijet je niz novina vezanih za sistem poreza na dodatu vrijednost, od kojih neke predstavljaju dio Vladinih mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid 19.

“Izmjenama Zakona propisana je primjena snižene stope PDV-a od sedam posto kod: usluga smještaja u turističkim apartmanima, pored ranije propisanih ostalih vrsta turističkog smještaja – hotela, motela, turističkih naselja, pansiona, kampova i vila; Usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

Navedena mjera se kod svih vrsta ugostiteljskih objekata registrovanih shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, a primjenjuje se od 04.avgusta 2020. do 31. avgusta 2021. godine”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Takođe, izmjenama Zakona propisano je da će se PDV plaćati po stopi od 0% na: Isporuke proizvoda, odnosno usluga na osnovu zaključenog ugovora o donaciji sa državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i
drugim javno pravnim tijelima; isporuke donacija u vidu medicinskih sredstava i zaštitne opreme državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, radi suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemija zaraznih bolesti.

“Osim izmjene stopa oporezivanja, izmjenama Zakona uvedena je i obaveza dostavljanja mjesečne prijave za PDV isključivo elektronskim putem, i to 3 mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona. Jedna od novina koju donosi Zakon odnosi se na normiranje elektronskog računa kao dokaza o izvršenom prometu proizvoda, odnosno usluga”, piše u saopštenju.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *