Kineski Kandi Technologies kreće s prodajom jeftinog električnog automobila

Dodajte komentar

Koliko god danas govorili o prednostima koje donose električni automobili, činjenica je da su oni još uvijek prilično skuplji od benzinaca, pa zbog toga nisu previše zanimljivi onima koji se spremaju da kupe novi auto, naročito ako žele da kupe manje jeftino gradsko vozilo niže srednje klase.

Ako ne računamo kupovinu električnih automobila s državnim podsticajima, što je po nama teška muljaža, jer je sav kontigent podsticaja ove godine otišao u jednoj sekundi, za najjeftiniji i najslabiji električni auto ćete morati platiti oko 19 hiljada eura, dok biste benzinca u toj klasi platili gotovo upola manje.

Često smo i sami u nekim razgovorima pričali da će se mali električni auti omasoviti tek kada padnu ispod psihološke granice od oko 13 hiljada eura.

Kako se čini, veliku revoluciju na tom području bi mogli napraviti Kinezi (a ko drugi), koji će uskoro u Americi početi da prodaju auto koji će se prodavati za 13.000 dolara.

Naime, kineski proizvođač Kandi Technologies, na tom će tržištu uskoro početi prodaju kompaktnog električnog auta Kandi K27, koji će predstavljati najjeftiniji električni automobil u SAD-u. Nakon početka prodaje u Americi isporuke bi trebale krenuti širom svijeta, što znači da bismo i mi uskoro mogli doći u priliku kupiti mali kineski električni auto za tek negdje oko 10.000 eura.

Svakako, da biste dobili auto po toj cijeni moraćete pristati i na neke kompromise, pa ćete s jednim punjenjem baterije od 17,7 kWh imati domet oko 160 km, dok će vam maksimalna brzina od 101 km/h vjerovatno biti premala za vožnju na autoputu. To znači da je ovaj autić u kojem možete prevoziti četiri osobe, prvenstveno namijenjen gradskoj vožnji, a u odluci o kupovini bi vam moglo pomoći to što ćete dobiti servo upravljač, klimu, ABS, prednje airbagove i garanciju na bateriju od čak 8 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *