Booking otpušta 25 posto radne snage

Booking Holdings planira da otpusti 25 posto svoje ukupne radne snage kao rezultat pada potražnje za putovanjima uslijed pandemije Covid-19.

Predložena otpuštanja otprilike 4.000 zaposlenika u jedinici Booking.com, započeće u septembru nakon što završe savjetovanje s “radničkim vijećima, predstavnicima zaposlenika i drugim relevantnim organizacijama”.

– Kriza Covid-19 devastirala je putničku industriju, a mi i dalje osjećamo utjecaj jer se obim putovanja i dalje znatno smanjuje – navode iz Bookinga.

Dodaju da, iako su učinili mnogo kako bi spasili što više radnih mjesta, vjeruju da moraju restrukturirati organizaciju.

Konglomerat posjeduje brojne web stranice koje su pogođene padom putovanja, uključujući Booking.com, Kayak, Priceline i OpenTable.

S manje ljudi koji putuju, Booking je najnovija firma koja smanjuje obim posla. Airbnb i TripAdvisor smanjili su broj zaposlenih za 25 posto u proljeće, a izvršni direktor Expedija Peter Kern nedavno je rekao da je “drugi kvartal 2020. godine predstavljao vjerovatno najgori kvartal koji je turistička industrija imala u modernoj historiji”.

Check Also

Iz Rijada za Podgoricu od 28. jula

Saudijska aviokompanija Flynas, ujedno vodeća niskobudžetna aviokompanija na Bliskom Istoku, najavila je pokretanje prvih direktnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.