Virgin Galactic i Rolls-Royce prave avion budućnosti

Dodajte komentar
Virgin Galactic Unveils Mach 3 Aircraft Design for High Speed Travel Image 4

Kompanija za svemirski turizam Virgin Galactic objavila je da je potpisala ugovor s Rolls-Royceom za razvoj letjelica za supersonično putovanje. Takođe je objavila prve fotografije buduće letjelice.

Supersonično putovanje dugoročna je namjera Virgin Galactica, kompanije koja razvija svemirske letjelice za višekratnu upotrebu kako bi bila sposobna slati ljude na kratka putovanja do ivice svemira.

Virgin Galactic rekao je da je, zajedno s NASA-om, završio pregled dizajna vozila, te da će sada raditi sa Saveznom upravom za avijaciju na stvaranju okvira za certificiranje letjelice za let.

Prethodno je Boeing uložilo 20 miliona dolara u Virgin Galactic, kako bi pomogao kompaniji u izradi supersoničnog aviona.

– Do sada smo postigli velik napredak i veselimo se otvaranju novog horizonta u brzim putovanjima – izjavio je glavni svemirski zvaničnik Virgin Galactica George Whitesides.

Britanska kompanija Rolls-Royce ima zapaženu istoriju izrade avionskih motora, uključujući izradu motora koji pokreću supersonični Concorde.

Početni cilj Virgin Galactica je takozvani Mach 3, odnosno letjelica koja je tri puta brža od zvuka. Kompanija je saopštila da bi avion mogao prevoziti između 9 i 19 putnika i da će krstariti na nadmorskoj visini iznad 60.000 stopa (18,2 kilometra).

Dok se Virgin Galactic trenutno fokusira na posao u svemirskom turizmu, analitičari na Wall Streetu ukazuju na potencijal koji bi njegov avion mogao imati na tržištu komercijalnih avio-kompanija.

Morgan Stanley u decembru je istaknuo supersoniči potencijal Virgin Galactica, s prognozom od 800 milijardi dolara u godišnjoj prodaji do 2040. godine za putovanja velikim brzinama.

Još nekoliko privatnih kompanija rade na nadzvučnim avionima nove generacije već nekoliko godina. Boom Supersonic, Aerion Supersonic i Spike Aerospace rade na nadzvučnim letjelicama – a prije koronavirusne pandemije te firme očekivale su da će provesti testne letove 2023. ili 2024. godine.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *