Trump će zabraniti TikTok ne bude li do 15. septembra dogovora o prodaji u SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak da se ne protivi tome da Microsoft Corp. preuzme američke operacije Tik Toka, najavivši da će zabraniti njegov servis u SAD-u ne dođe li do prodaje do 15. septembra.

Ove su najave uslijedile nakon što je Trump u petak objavio da planira da zabrani američke operacije ove kineske video aplikacije nakon odbijanja moguće prodaje Microsoftu.

Trumpova današnja objava potvrđuje izvještaj koji je Reuters prenio u nedjelju da se Trump složio dati kompaniji ByteDance 45 dana za pregovore o prodaji ove popularne video aplikacije Microsoftu.

Trump je takođe rekao da će američko ministarstvo finansija dobiti velik novac od ove prodaje, no nije jasno kako će do toga doći.

Microsoft je u nedjelju objavio da razgovarao s Trumpom i da je spreman da nastavi razgovore o prodaji Tik Toka u SAD-u.

Mnogi prominentni republikanci, uključujući kongresnog republikanskog čelnika Kevina McCarthyja, objavili su izjave potpore Microsoftovoj akviziciji Tik Tokovih operacija u SAD-u.

Neki kongresni funkcioneri zabrinuti su mogućim negativnim uticajem Trumpove zabrane Tik Toka na mlade glasače, s obzirom da aplikacija ima 100 miliona korisnika u SAD-u.

Microsoft and TikTok-ova kompanija vlasnica ByteDance obavijestili su američku vladu o namjeri da istraže preliminarni predlog Microsofta da kupi Tik Tokov servis u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Američki funkcioneri navode da Tik Tok predstavlja nacionalni rizik zbog osobnih podataka s kojima raspolaže. Tik Tokov izvršni direktor Kevin Mayer objavio je prošle nedjelje na blogu da je kompanija odlučna da slijedi američke zakone i da je dopustila stručnjacima uvid u svoje operacije.

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *