Thomas Schäfer novi šef Škode

Češka kompanija Škoda je zvanično imenovala nasljednika bivšeg predsjednika Bernharda Maiera, a to je regionalni šef Volkswagen Grupe Thomas Schäfer.

Schäfer je postao predsjednik upravnog odbora Škode, a prethodno je obavljao različite funkcije u Volkswagen Grupi.

Pedesetogodšnji Nijemac je karijeru počeo u Daimleru 1991. godine, gdje je obavljao nekoliko funkcija u upravljanju proizvodnjom i kvalitetom, a radio je u Njemačkoj, SAD-u i Južnoj Africi. Godine 2002. je postao član upravnog odbora za tehnologiju u kompaniji DaimlerChrysler Malezija, a posljednja uloga u kompaniji mu je bila vođenje isporuka, potrošačkih centara i globalni xKD biznis.

Schäfer je naslijedio Maiera koji je Škodu napustio u junu nakon što je pet godina nadgledao lansiranje novih proizvoda uključujući aktuelnu ponudu SUV-ova.

Špekuliše se da je Maier uznemirio članove uprave Volkswagen Grupe širenjem Škodine prodaje na ključnim Volkswagenovim tržištima zahvaljujući nižim cijenama, što je rezultat manjih troškova proizvodnje u Češkoj.

Ova promjena je jedna u nizu u okviru Volkswagen Grupe, a nedavno je Ralf Brandstätter preuzeo funkciju direktora Volkswagena od Herberta Diessa, piše Autocar.

Check Also

Kreće projekat “Crna Gora radi”, za preporod državnih preduzeća

Projekat „Montenegro Works“ (MW) potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *