Thomas Schäfer novi šef Škode

Češka kompanija Škoda je zvanično imenovala nasljednika bivšeg predsjednika Bernharda Maiera, a to je regionalni šef Volkswagen Grupe Thomas Schäfer.

Schäfer je postao predsjednik upravnog odbora Škode, a prethodno je obavljao različite funkcije u Volkswagen Grupi.

Pedesetogodšnji Nijemac je karijeru počeo u Daimleru 1991. godine, gdje je obavljao nekoliko funkcija u upravljanju proizvodnjom i kvalitetom, a radio je u Njemačkoj, SAD-u i Južnoj Africi. Godine 2002. je postao član upravnog odbora za tehnologiju u kompaniji DaimlerChrysler Malezija, a posljednja uloga u kompaniji mu je bila vođenje isporuka, potrošačkih centara i globalni xKD biznis.

Schäfer je naslijedio Maiera koji je Škodu napustio u junu nakon što je pet godina nadgledao lansiranje novih proizvoda uključujući aktuelnu ponudu SUV-ova.

Špekuliše se da je Maier uznemirio članove uprave Volkswagen Grupe širenjem Škodine prodaje na ključnim Volkswagenovim tržištima zahvaljujući nižim cijenama, što je rezultat manjih troškova proizvodnje u Češkoj.

Ova promjena je jedna u nizu u okviru Volkswagen Grupe, a nedavno je Ralf Brandstätter preuzeo funkciju direktora Volkswagena od Herberta Diessa, piše Autocar.

Check Also

Nove mjere: Dozvoljen rad igraonica, lokali do ponoći

Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *