SZO: Zaboravite na čudotvorni lijek za Covid-19

Dodajte komentar
Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da, uprkos velikim nadama u pronalazak vakcine, možda nikada neće biti “panaceje” (čudotvornog lijeka) za COVID-19, te da će povratak u normalu biti dug.

Više od 18,1 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je novim koronavirusom, a gotovo 700.000 je umrlo.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i šef sektora za vanredna stanja Majk Rajan insistiraju da države strogo provode epidemiološke mere poput nošenja maski, socijalne distance, pranja ruku i testiranja.

“Poruka ljudima i vladama je jasna: Učinite sve to”, kazao je Tedros na onlajn konferenciji za novinare u sjedištu UN u Ženevi.

Maske za lice, poručio je, trebalo bi da postanu simbol solidarnosti širom svijeta.

“Veći broj vakcina je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i svi se nadamo da ćemo imati više efikasnih vrsta vakcina koje bi pomogle u sprečavanju zaraze. Međutim, za sada nema čudotvornog rješenja i možda ga nikada ni neće biti”, rekao je Tedros.

Priznao je da postoji bojazan da nećemo imati efikasnu vakcinu, ili će zaštita od bolesti biti samo kratkotrajna i ništa više, ali da to nećemo znati sve dok ne završe klinička ispitivanja.

Majk Rajan je istakao da se zemlje s velikom stopom prenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku, te da je put dug i zahtijeva nepokolebljivu predanost.

Rusija obećala stotine hiljada vakcina ove godine

Ruske vlasti saopštile su da će uskoro biti u mogućnosti da mjesečno proizvode nekoliko stotina hiljada doza vakcina protiv koronavirusa i čak “nekoliko miliona” od 2021. godine.

Ruski ministar trgovine Denis Manturov izjavio je da tri biomedicinske kompanije mogu od septembra da industrijski proizvode vakcinu razvijenu u istraživačkoj laboratoriji za epidemiologiju i mikrobiologiju “Nikolaj Gamaleja”.

“Prema prvim procjenama, možemo već od ove godine da obezbedimo nekoliko stotina hiljada doza vakcina mjesečno, a kasnije i do nekoliko miliona doza počev od naredne godine”, rekao je Manturov, prenosi ruska agencija TASS.

Rusija, kao i mnoge druge zemlje, mjesecima radi na vakcini protiv koronavirusa. Ta vakcina je plod saradnje laboratorije s Ministarstvom odbrane.

To Ministarstvo je objavilo da su klinička ispitivanja na vojnicima “jasno pokazala očigledan odgovor imuniteta” na koronavirus i dodalo da nisu zabilježeni neželjni efekti vakcine ili druge anomalije.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *