Podgorička bicikla od lopova će čuvati registar

Dodajte komentar

Uspostavljena baza dvotočkaša, na sajtu mojebiciklo.me moguća prijava, ali i provjera statusa

Glavni grad pokrenuo je elektronski registar bicikala, pa će na stranici mojebiciklo.me ubuduće biti moguća registracija dvotočkaša, a cilj je i da se na taj način vlasnici zaštite od krađe i preprodaje,a kupci polovnih bicikala uvjere u ispravnost vlasništva nad biciklom.

Informaciju o uspostavljanju registra iz Glavnog grada uputili su nedavno Savjetu za građansku kontrolu rada policije, odgovarajući na pritužbu građanke S. M., čiji je bicikl, kako sumnja, ukraden.

U odgovoru koji potpisuje zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić, navodi se da je registar pokrenut u sklopu projekta “Podgorica na dva točka”.

Servis mojebiciklo.me podrazumijeva registraciju bicikala, dok se status bicikla može provjeriti putem QR koda. Iz Glavnog grada kazali su da se na taj način “podstiče kupovina bicikala od legalnih prodavaca i dugoročno lokalna ekonomija.

“Smatramo da ćemo na ovaj način u velikoj mjeri dati doprinos negativnoj pojavi otuđivanja bicikala na teritoriji Podgorice”,navode iz Glavnog grada.

Uspostavljanje registra bicikala i ranije su inicirali iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije. “Vijestima su kazali da je krađa bicikala sve učestalija.

“Krađa bicikala u Podgorici i u Crnoj Gori postaje, prema brojnosti krivičnog djela, izražena društvena opasnost kojoj je pogodovao, između ostalih, i nedostatak registracije. Savjet je ranije ocijenio da krađa bicikala u Podgorici zahtijeva posebnu pažnju kriminalistike kako bi se kroz posebno osmišljenu operativnu akciju, koja treba da uključi i Sektor granične policije i Upravu carina, postigli rezultati koji će ići u pravcu suzbijanja ove pojave i sprečavanja prodaje i otkupa ukradenih bicikala,njihovog skladištenja kao privatne imovine te, posebno, njihovog prenošenja preko državne granice. Postojanje registra olakšaće i postupanje policije”, kazali su iz Savjeta.

Podsjećaju da je u toku i nakon epidemije novog koronavirusa naročito povećano interesovanje za biciklom kao sredstvom za zdrav život i prevoz i apeluju na građane da registruju dvotočkaše.

“Podsticajne mjere i subvencije na kupovinu bicikala dodatno su obavezale Glavni grad da osmisli aktivnosti koje su u funkciji bolje zaštite imovine građana. Tačno je da je prvenstvena odgovornost policije da zaštiti bezbjednost i imovinu građana, i otkrije i procesuira izvršioce krivičnih djela, ali doprinos bezbjednosti treba da pruže sve društvene strukture i akteri. Apelujemo na sve građane da svoja bicikla registruju, jer se polazi od pretpostavke da će izvršioci krađa prije odabrati neregistrovani bicikl, a oni koji kupuju polovni moraju obratiti pažnju da li je taj bicikl već registrovan.Takođe, pozivamo građane da uvijek policiji prijave otuđenje bicikla”, kazali su “Vijestima iz Savjeta.

Servis mojebiciklo.me je besplatan. Za registraciju se koristi ime i prezime, uz broj telefona, a korisnik unosi i podatke o biciklu kao što su tip bicikla, proizvođač, naziv modela, serijski broj rama i boja.Moguće je unijeti i fotografiju,koja je,kako se navodi na sajtu servisa,značajna pri dokazivanju vlasništva u slučaju krađe.

Na stranici je, osim registracije, moguća prijava krađe bicikla, dostupna je i lista svih ukradenih bicikala, moguće je provjeriti status bicikla putem serijskog broja,a servis nudi i mogućnost prenosa vlasništva bicikla.

Osim registracije na stranici, znak da je bicikl registrovan je i naljepnica sa QR kodom, koju vlasnik bicikla može da skenira na stranici mojebiciklo.me. QR naljepnice, kako se navodi na stranici, izdaju Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada i partneri,kao i ovlašćeni serviseri bicikala i prodavci.

“Na stranicama registra moguće je pretraživati po broju naljepnice i odmah utvrditi vlasništvo nad biciklom”, piše na sajtu servisa.

Prema ranijim navodima iz Centra bezbjednosti Podgorica, krađe bicikala spadaju u najčešće krađe u glavnom gradu u 2018. U prvih sedam mjeseci 2019, kako su ranije objavile “Vijesti”, policiji je prijavljeno 37 krađa dvotočkaša. Iz NVO “Biciklo.me ranije su kazali da je rijetkost da počinioci budu pronađeni i kažnjeni.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *