Kina neće prihvatiti američku krađu TikToka

Dodajte komentar

Kina neće prihvatiti američku “krađu” kineske tehnološke kompanije za snimanje kratkih video isječaka TikTok, objavili u utorak kineski državni mediji.

Pritisak Trumpove administracije na kinesku kompaniju ByteDance, matičnu kompaniju TikToka, da proda svoje američko poslovanje ili rizikuje ukidanje jednako je principu “razbij i zgrabi”, piše u državnoj novini China Daily.

Iako će Peking vjerovatno biti “oprezan” u nametanju jednakih ograničenja američkim kompanijama u Kini, ima “puno načina” da uzvrati, piše novina.

Microsoft je u ponedjeljak saopštio da je u razgovorima s ByteDanceom o kupovini dijelova TikToka, nakon što je američki predsjednik Donald Trump dao kompanijama 45 dana da postignu dogovor. Trump je u početku prijetio da će zabraniti TikTok u SAD-u zbog nacionalne sigurnosti.

Američki državni sekretar Mike Pompeo kazao je tokom vikenda da bi Washington mogao “uskoro” preduzeti postupke protiv TikToka i drugih kineskih kompanija za koje se vjeruje da dijele podatke s kineskim vlastima.

ByteDance je u nedjelju saopštio da i dalje ima za cilj da bude globalna kompanija usprkos “složenim i nezamislivim poteškoćama” koje uključuju “napeto” međunarodno političko okruženje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *