Ekonomijama CESEE prijeti strašan pad, ulagači će biti na udaru

Situacija u ekonomijama Centralne, istočne i Jugistočne Evrope (CESEE) biće strašna u 2020. godini, bez garancije značajnog uspona u 2021. godni, ocjenjuje Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (wiiw).

Bruto domaći proizvod (BDP) trebao bi se smanjiti između 3% i 11% , s tim da su najteže pogođene zemlje one s najvećom izloženošću trgovini i turizmu.

Mračni brojevi na stranu, većina država CESEE – posebno one u Evropskoj uniji – u jačem su položaju nego u razdoblju 2008.-09., kada su neograničeno kreditiranje i slabe valute kočile lokalni bankarski sektor, konstatuje bečki institut.

Ova institucija kaže da ulagačima u ovim zemljama prijeti “scenario direktne eksproprijacije njihove imovine”.

– Jasno je da mnoge zemlje regije više ne teže ili se ne drže liberalno demokratskog kapitalističkog modela, već su hibridna varijanta u kojoj je država upornija, za neke aktere izvlačeći crvene tepihe, dok drugima dopuštaju da gladuju. Na kraju optimističnog spektra, to će vjerovatno podrazumijevati i više intervencionističkih industrijskih politika, uključujući izdašnije subvencioniranje i poreske režime za strane ulagače. Ipak postoji i moguća obrnuta strana, naime veća autoritarna i proizvoljna ponašanja, kao i favorizovanje. Za to već postoji presedan, najočiglednije u Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji, ali postoje i pokazatelji različitih nijansi u državama, uključujući Rumuniju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Slovačku, Sloveniju i Češku, dok Ukrajina i Moldavija ostaju zarobljene privatnim interesima, navodi institut u svojoj analizi.

U takvom okruženju ulagači će morati nadgledati pokazatelje “puzajuće” eksproprijacije, poput posebnih poreza, iskrivljenih natječajnih postupaka i kaznenih regulatornih mjera, kao i politiziranje neovisnih institucija kao što su sudovi i regulatorne agencije.

Konstatujući kako pristupanje zemalja zapadnog Balkana i istočnog partnerstva članstvu u EU izgleda sve udaljenije, Bečki institut navodi da se usred ovih izazova, javljaju i neke mogućnosti. Prvo, iako je članstvo u EU malo vjerovatno, ekonomska integracija većine CESEE izvan EU s blokom vjerovatno će se povećati. Strani investitori moći će iskoristiti svoj status pristupnika, čime će steći sposobnost istovremene prodaje na tržištima EU, Euroazijske ekonomske unije, pa čak i Kine.

Drugo, usprkos bučnoj geopolitičnosti, CESEE će vjerovatno ostati sigurno utočište za američke investitore, posebno ako se očekuje da će trgovinski rat s Kinom biti velik.

Treće, iako kineski i ruski ulagači mogu zaobići poštenu konkurenciju kako bi osigurali brze pobjede političkim elitama, njihove kolege iz EU-a i SAD-a mogu ponuditi sofisticirane alternative koje odgovaraju lokalnim potrebama.

Na primjer, industrijski projekti kao što su rudnici i fabrike mogu se pokretati obnovljivim izvorima energije, osiguravajući zaposlenje, a istovremeno odgovarajući na zabrinutosti sve ekološki osviještenijeg građanstva.

Za investitore će biti potrebno promišljeno planiranje, zastupanje i navigacija na njihovom putu kroz okruženje rizika do uspjeha.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *