Microsoft preuzima TikTok u Americi

Microsoft je u nedjelju potvrdio da je održao razgovore s kineskom tehnološkom kompanijom ByteDance o preuzimanju aplikacije TikTok u SAD.

Microsoft je u izjavi rekao da će nastaviti da sarađuje s američkom vladom na sporazumu i da namjerava da završi razgovore do 15. septembra.

Ako bi se posao okončao, Microsoft bi ujedno mogao riješiti kontroverzu u Washingtonu i steći moć u potrošačkoj tehnologiji.

Izjava dolazi dva dana nakon što su mediji izvijestili da je Microsoft zainteresovan za kupovinu aplikacije, čiji je vlasnik kineska firma ByteDance, prenosi BiznisInfo.ba.

Ubrzo nakon što su se pojavili izvještaji, predsjednik Donald Trump rekao je da se protivi ideji da Microsoft kupi TikTok i da će zabraniti aplikaciju u SAD.

Dvije kompanije razmatrale su mogućnost da Microsoft kupi TikTok u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a Microsoft bi mogao ponuditi drugim američkim investitorima da se uključe u akviziciju, rečeno je iz Microsofta.

Dodali su da je izvršni direktor Satya Nadella razgovarao s Trumpom. Firma nije otkrila uslove ugovora.

– Ova nova struktura temeljila bi se na iskustvu koje trenutno uživaju TikTok korisnici, istovremeno dodajući zaštitu svjetske klase, privatnost i digitalnu sigurnost – rekli su iz Microsofta.

Dodali su da bi operativni model usluge bio izgrađen kako bi se osigurala transparentnost za korisnike, kao i odgovarajući sigurnosni nadzor vlada u tim zemljama.

Trump je pristao dati ByteDanceu 45 dana da ugovori detalje ugovora s Microsoftom oko TikToka, izvijestio je Reuters u nedjelju pozivajući se na neimenovane izvore.

Microsoft je rekao da će osigurati da se podaci o TikTok korisnicima u SAD nalaze u zemlji i da se podaci pohranjeni na drugom mjestu brišu nakon što su premješteni. Portparol TikToka rekao je u nedjelju CNBC-u da se podaci o TikTok korisnicima u SAD pohranjuju u SAD.

Sticanje dijela TikToka moglo bi zakomplikovati Microsoftov odnos s Facebookom koji ByteDance vidi kao konkurenta.

Microsoft je u Facebook uložio 240 miliona dolara 2007. godine i od tada su dvije firme zajedno radile na raznim inicijativama. U junu, kada je Microsoft najavio da će zatvoriti svoj servis za streaming video igara Mixer, podstakao je korisnike da se prebace na konkurentski proizvod Facebooka.

Podsjetimo, američke vlasti ranije su optužile TikTok da šalje podatke kineskoj vladi.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *