Devet jednostavnih trikova koji će vam pomoći da uštedite novac

Kada dobijete platu sastavite popis šta sve treba da platite – od režija i kredita do osiguranja. Ostatak novca rasporedite tako da vam na kraju ostane određena svota koju stavljate sa strane.

1. Otplaćujte dugove što prije

Činjenica da imate puno toga za platiti stvara osjećaj stresa, a to može loše uticati na poslovnu produktivnost koja je presudna za zaradu. Uostalom, teško je uštedjeti ako nešto stalno dugujete. Napravite popis svih dugovanja. Prvo otplatite najmanja dugovanja pa krenite prema većima. Matematički možda nije najpametniji način, ali je psihološki najlakši.

2. Postavljanje detaljnih ciljeva

Ako nemate cilj, štednja može biti dosadna te se od nje lako može odustati. Nedefinisan plan poput kupovine stana čini se nemogućim za ostvariti. No, ako imate detaljan opis poput lokacije, veličine i broja prostorija, svaki euro koji ostavite sa strane inspiriraće vas i učiniti da se osjećate bliže svom cilju.

3. Plaćanje računa čim dobijete platu

Kada dobijete platu, sastavite popis šta sve morate platiti, od režija, kredita do osiguranja. Ostatak novca rasporedite tako da vam na kraju ostane određena svota koju stavljate sa strane. Ako sva plaćanja izvršite odmah nakon primanja plate, jasno ćete vidjeti što vam je od sredstava ostalo na raspolaganju. Možete postaviti i automatski prenos određene svote na vaš štedni račun.

4. Kupujte pametno

Impulsivne kupovine na prvu stvaraju nalete dobrih osjećaja. No nakon toga dolazi osjećaj razočaranja jer je novac potrošen na nešto šta nam zapravo ne treba i samo zauzima prostor. Prije kupovine postavite sebi nekoliko pitanja poput ‘Za šta ću to koristiti? Kada i koliko često?’.

5. Postavite prioritete

Ako vam stari telefon dobro radi, nema smisla da kupujete novi. Razmislite šta sve možete kupiti ili koliko možete uštedjeti za neke stvari na koje ste mislili potrošiti, a u suštini i nisu prioritet.

6. Ne pridajte veliku pažnju oglasima

Oglasi mijenjaju naše mišljenje o proizvodima u podsvijesti, što uopšte ne primjećujemo. To nas na kraju navodi na kupovinu stvari koje nam nisu prijeko potrebne.

7. Stvari koje štede energiju i novac

Tu se najčešće misli na štedne sijalice, slavine koje smanjuju potrošnju vode i kućanske aparate koji su štedni.

8. Obratite pažnju na detalje

Nema ništa loše u tome ako birate jeftinije proizvode, no obratite pažnju na kvalitet stvari zbog dužeg roka trajanja. Dobri komadi odjeće su skuplji, ali nećete ih morati mijenjati svaku sezonu, prenose 24sata.

9. Koristite mobilne aplikacije za praćenje troškova

Teško da ćete uštedjeti ako ne pratite svoje troškove. Ne trebat da sakupljate račune i sve zapisujete već sve možete imati i na telefonu, piše BrightSide.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.