Cijena zlata već preko 2.000

Dodajte komentar

Cijena zlata premašila je tokom vikenda vrijednost od 2.000 dolara, ali za sada samo u terminskim ugovorima.

Inače, zlato je lako nadmašilo rekord iz septembra 2011. , kada mu je vrijednost bila 1.917 dolara za uncu od 31,1 grama. Sedmicu je cijena zlata završila na 1.976 dolara, što je 4 posto više nego sedmicu ranije.

Postoji velika potražnja za fizičkim zlatom, pogotovo u Njemačkoj gdje je oduvijek postojao veliki strah od inflacije. Prema Svjetskom vijeću za zlato, Nijemci su u prvoj polovini ove godine kupili 83,5 tona zlata. S ovim su pretekli čak i Kineze. Već u prvom tromjesečju potražnja se udvostručila, a takvi su se trendovi nastavili i u drugom tromjesečju. Ulaganja u zlato privukla su mnoge nove kupce koji žele da zaštite barem dio svoje imovine od inflacije koju očekuju zbog divljeg štampanja novca centralne banke.

Investiciona banka Goldman Sachs objavila je da aktualna finansijska politika američkih vlasti potkopava povjerenje u dolar i prisiljava investitore da kupuju zlato što je aktivnije moguće. Banka je prognozirala da će cijena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci.

Sedmicu je obilježio i rast i drugih investicija koje se smatraju sigurnim utočištem. Bitcoin se približio vrijednosti od 12 hiljada dolara i zabilježio je na sedmičnom nivou rast od 21 posto, zaustavivši se na 11.665 dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *