Nestvaran pad američke ekonomije od 32,9 posto

Američka ekonomija u drugom je tromjesečju potonula za 32,9 posto u odnosu na isti period lani, što je njen najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada su se počeli voditi podaci, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine, označivši time kraj istorijski najdužeg razdoblja ekonomskog uzleta u SAD-u.

Takav pad BDP-a više je nego trostruko veći od prijašnjeg rekordnog pada od 10 posto u drugom tromjesečju 1958. godine.

Poređenja radi, u prvom ovogodišnjem kvartalu najveća svjetska ekonomija pala je za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Time je u SAD-u završilo istorijski najduže razdoblje ekonomskog uzleta, koje je trajalo 11 godina, a zvanično je nastupila recesija, koja se uobičajeno definira kao dva tromjesečja uzastopnog pada BDP-a.

Glavnina rekordnog pada BDP-a dogodila se u aprilu, kada je ekonomska aktivnost gotovo zaustavljena nakon što su od sredine marta uvedene stroge mjere radi suzbijanja širenja epidemije, koje su prekinule rad fabrika, restorana, kafića i drugih dijelova ekonomije.

Iako su se aktivnosti počele oporavljati u maju, zamah je usporio nakon ponovnog porasta broja novozaraženih, ponajprije u gusto naseljenim regijama na jugu i zapadu SAD-a, gdje su vlasti u najteže pogođenim područjima ponovno zaustavile poslovanje ili su odgodile njihovo ponovno pokretanje. To je prigušilo nade da će u trećem kvatralu doći do snažnog ekonomskog oporavka.

Predsjednik američke centralne banke Fed Jerome Powell u srijedu je potvrdio da ekonomska aktivnost usporava. Fed je na ovosemičnoj sjednici zadržao kamatne stope blizu nule i obećao da će nastaviti upumpavati novac u ekonomiju.

– Izgledi baš nisu dobri. Amerikanci se ne ponašaju dobro po pitanju socijalne distance, stopa zaraze je neprihvatljivo visoka, a to znači da ekonomski rast ne može oživjeti, rekao je Sung Won Sohn, profesor finansija i ekonomije sa Loyola Marymount Universityja u Los Angelesu.

Bez istorijski velikog paketa fiskalnih poticaja od gotovo 3.000 milijardi dolara, pad ekonomije bio još snažniji. Taj paket predviđa pomoć kompanijama pri isplati plata, a milionima nezaposlenih Amerikanaca omogućava isplate naknada u visini 600 dolara sedmično. Međutim, u subotu ističe rok tom paketu mjera.

Oštar pad BDP-a mogao bi stvoriti pritisak na Bijelu kuću i Kongres da postignu dogovor o drugom paketu ekonomskih podsticaja.

Check Also

Potrošačka korpa u decembru 641,5 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 641,5 eura, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *