Uslovi kreditiranja da odgovaraju posrnuloj privredi

Fiksana povoljnija kamatna stopa, grejs period od minimum godinu i rok otplate od minimum tri godine su uslovi po kojima bi mogli da se plasiraju krediti privredi u okviru trećeg paketa mjera pomoći, a za koje država daje garanciju. To je ocjena iz Unije poslodavaca (UPCG).

“Uslovi kreditiranja, uključujući i nivo kamatnih stopa, za kredite na koje je država dala garancije u značajnoj mjeri uticaće na dalji proces oporavka privrede, koja je u izuzetno teškoj situaciji, uz izrazitu nelikvidnost koja iz dana u dan prijeti održivosti velikog broja preduzeća. Stoga je neophodno da nove kreditne linije budu kreirane pod uslovima koji će moći da odgovore optimumu očekivane podrške privrednika, što su poslodavci više puta naglašavali”, odgovorili su “Vijestima” u UPCG.

Banke dostavljaju Ministarstvu finansija predloge uslova po kojima bi plasirale kredite privredi u okviru trećeg paketa mjera, nakon čega će taj resor Vlade procijeniti koji su najbolji ponuđeni uslovi da novac za koji država garantuje bude dostupan privrednicima. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dodadašnje ponude za kamatnu stopu su od dva do pet odsto.

Vlada je rebalansom budžeta za razvojne projekte obezbijedila ukupno 120 miliona eura koji će se plasirati preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i komercijalnih banaka. Od toga država direktno daje 70 miliona, a 50 miliona će se pozajmiti od Evropske investicione banke (EIB) uz garanciju Vlade. Planirano je da banke obezbijede istu sumu novaca iz svog kreditnog portfolija.

Predlozi

U UPCG su kazali da su u predlozima Vladi za treći paket mjera dostavili predloge iz oblasti finansijske i kreditne podrške za privredu od kojih je jedan dio prihvaćen.

“Posebnu pažnju obratili smo na plasiranje novca finansijskih institucija gdje smo naveli, a što je sada posebno bitno, da u okviru opisanog aranžmana sa IRF i poslovnim bankama, Vlada i Centralna banka treba unaprijed precizno da definišu uslove – kamatnu stopu (koja mora biti fiksna), grejs period (minimum 12 mjeseci), rok otplate (minimum 36 mjeseci). Garancije Vlade i CBCG, za plasmane IRF-a i banaka treba opredjeljivati srazmjerno tržišnom učešću svake pojedine banke u Crnoj Gori, uz istovremeno ograničenje da tako date garancije ne mogu iznositi više od 40 odsto ukupnog plasmana banke”, dio je predloga UPCG.

Poslodavci su predložili IRF-u korekciju i smanjenje kamatnih stopa za postojeće zajmove u odnosu na stepen ugroženosti konkretnog privrednog subjekta i izmjene kriterijuma za dodjelu kredita radi veće obuhvatnosti privrednih subjekata (po djelatnostima) za odobravanje kredita.

Da su brži i pristupačniji krediti

“Podaci CBCG pokazuju da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite banaka u junu pala 0,02 procentna poena u odnosu na maj i iznosila je 4,65 odsto, dok je prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na odobrene kredite u junu porasla 0,01 procentna poena u odnosu na maj i iznosila je 4,32 odsto. Posmatrajući te podatke, jasno je da su kamatne stope IRF-a na nivou od nula do četiri procentna poena za privredu pristupačne. Međutim, plasiranje finansijskih sredstava ne zavisi isključivo od visine kamatne stope. U ovom trenutku, privredi su osim toga neophodni brži krediti, kao i uslovi koji su povoljni po raznim osnovama (iznos, obezbjeđenje, ročnost…), istakli su u UPCG.

Poslodavci su ukazali da će, u svjetlu ekonomske korona krize, plasiranje novca od finansijskih institucija imati velike izazove koje nose rizik, ali i određene šanse.

“Zato se u UPCG nadamo da će finansijske institucije u ovom zahtjevnom periodu nastupiti kao sektor koji je spreman da svaki segment crnogorske privrede podrži sa kreditnim linijama koje su optimalne datom trenutku. U suprotnom, i one same mogu zapasti u izvjesne probleme plasmana svog novca što utiče i na samu likvidnost. Dakle, moramo se voditi logikom da smo svi dio jednog lanca – ako samo jedna karika ne prihvati svoju ulogu na pravi način, u problemu će biti i svi ostali. U konkretnom slučaju, ako se privreda ne podrži na pravi način, to će se odraziti i na finansijski sektor, ali i na javne finansije države”, naglasili su iz UPCG.

IRF je juče saopštio da je formirao set novih kreditnih linija za podršku turizmu, koji će preterpjeti najveće posljedice krize.

“Turističkoj privredi su na raspolaganju kreditna sredstva za završetak postojećih investicija, ali i za nova ulaganja sa maksimalnim iznosom do pet miliona eura i kamatnom stopom od 2,3 do 3,5 odsto, grejs periodom do četiri godine, rokom povraćaja do 12 godina”, saopšteno je iz IRF-a.

IRF je saopštio da je spreman set novih kreditnih linija za podršku turizmu, koji trpi najveće posljedice krize

Na raspolaganju je, između ostalog, i kreditna linija za obrtna sredstva koja se može koristiti i za isplatu plata za one hotelijere koji ne budu u prilici da ostvaruju prihode…

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.