Prosječna zarada u junu iznosila 527 eura

Dodajte komentar

Prosječna bruto zarada u junu u Crnoj Gori iznosila je 787 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 527 eura. To znači da je prosječna neto zarada u junu ove godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježila rast od 1,7 odsto, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 2,1 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 1,6 odsto.

“Povećanje prosječne zarade uslovio je jednokratan povraćaj odnosno isplata iznosa za koji je zarada bila umanjena u 2018. godini, a shodno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, pojasnili su u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Državna uprava i odbrana (6,1 odsto), Obrazovanje (4,9odsto), Građevinarstvo (2,3odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (dva odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,6 odsto), Saobraćaj i skladištenje (jedan odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,9odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,9 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,9 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (0,8 odsto), Poslovanje sa nekretninama (0,6odsto), Vađenje ruda i kamena (0,3 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu u odnosu na maj zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: ostale uslužne djelatnosti (4,2 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (3,9 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (2,2 odsto), Informisanje i komunikacije (1,1 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (jedan odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,3 odsto) i
Prerađivačka industrija (0,2 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *