Najveća evropska ekonomija ušla u “recesiju vijeka”

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija pala je u drugom tromjesečju za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u uslovima pandemije koja je snažno pogodila potrošnju domačinstava, korporativna ulaganja i izvoz, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog Destatisa.

“To je najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine kada su počeli proračuni o BDP-u za Njemačku”, navodi se u saopštenju Destatisa.

“Sada je i zvanično. To je recesija vijeka”, rekao je ekonomista DekaBanka Andreas Scheuerle. “Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometra po imenu korona”, rekao je on.

U poređenju s drugim tromjesečjem 2019., najveća evropska ekonomija pala je za 11,7 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci njemačke kancelarije za statistiku.

Analitičari u Reutersovoj anketi očekivali su pad od devet posto na kvartalnoj i 11,3 posto na godišnem nivou, prema sezonski prilagođenim podacima.

Njemačka ekonomija je u prvom tromjesečju već pala za 2,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Sredinom marta vlada je uvela niz restriktivnih mjera kako bi se suzbilo širenje zaraze novim koronavirusom. Te su mjere uključivale ograničenja u javnom životu, zatvaranje granica i prisilne prekide proizvodnje, što je rezultiralo gotovo katastrofalnim posljedicama za mnoge ključne industrije u Njemačkoj u mjesecima koji su uslijedili, podsjeća njemačka novinska agencija Dpa.

Izvoz i uvoz roba i usluga, kao i potrošnja domaćinstava i ulaganja u opremu, u drugom su tromjesečju uslijed pandemije snažno pali, ali je porasla državna potrošnja, nabraja Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *