Kako i zašto morate naučiti da planirate

Dodajte komentar

Oduvijek se vodi debata oko planiranja i spontanosti. Osobe koje planiraju vjeruju kako, da bi čovjek bio učinkovit i uspješan mora sve isplanirati, dok oni kojima planiranje nije jača strana prihvataju stvari kako dolaze i reaguju u trenutku.

Ako ste pak negdje između, smatrate da biste bili učinkovitiji kada biste isplanirali neke stvari, a ne znate kako, sljedeći savjeti su za vas.

1. Odredite šta želite

Zapišite što želite. I dugoročno i kratkoročno. Nemojte misliti da je popis u glavi dovoljan, takvi ciljevi nikad se ne ostvaruju. Izvadite olovku i papir i napišite želje. Npr. Cilj 1. Želim taj i taj auto; Cilj 2. Želim stan od 70 kvadrata.

2. Postavite rokove 

Ako samo kažete da želite stan to znači da ga možete kupiti i za pedeset godina. Zbog toga biste trebali postaviti rokove koji će vaše želje učiniti vrijednima pažnje. Potrudite se da rokovi budu realno ostvarivi. Nema nikakve šanse da kupite stan kroz dva mjeseca, pa pri definisanju rokova uzmite u obzir svoje mogućnosti i sposobnosti.

3. Težite 10% većem ostvarenju od postavljenog cilja i 10% manjem roku

Svi znamo da nijedan cilj nije lako ostvariti, ali ako se trudite 110% povećaćete svoje šanse za ostvarivanje onih 100% cilja. Jer uglavnom je potrebno uložiti više truda i vremena od planiranog.

4. Započnite s onim što imate

Kada se nula množi s bilo kojim brojem i dalje ostaje nula. Tako će biti i s vašim ciljem ako ga želite ostvariti iz ničega. Ako ste nezaposleni, ne možete uštedjeti ni dići kredit za stan. Neka vam prvi cilj bude pronaći posao, a zatim razmišljajte o stanu.

5. Gledajte šire 

Ovo je možda najteže od svega. Prilikom planiranja uvijek gledajte kako se oni uklapaju u širu sliku. Postoji opasnost ukoliko se orijentišete samo na cilj da ga nikada nećete ostvariti. Morate vidjeti kako se on uklapa u vaš životni stil i mogućnosti, te u okruženje u kojem ga planirate ostvariti.

6. Pripremite se na prepreke

Mudar čovjek će uvijek računati s preprekama, nazadovanjem i poteškoćama u svom planu. Da se ciljevi ostvaruju lako, svi bi već bili ostvareni. Pokušajte predvidjeti što bi moglo krenuti po zlu i kako ćete to nadići.

7. Pronađite najslabiju tačku svoga plana 

Uvijek mora postojati najslabija točka. To je nešto s čim računate, a niste sigurni hoće li uspjeti proći. Za najslabiju tačku uvijek napravite rezervu, odnosno plan B.

8. Prestanite planirati i počnite djelovati

Rad na planu je dio plana. Razradite ga u korake i krenite s prvim. Kako se budete približavali cilju normalno je da ćete plan mijenjati usput. Nikada nije moguće predvidjeti sve okolnosti, pa često revidirajte plan i tražite tačke u kojima ga možete poboljšati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *