Cijene vakcina protiv Covid-19 će se drastično razlikovati

Farmaceutska kompanija Moderna planira da prodaje standardnu dozu vakcine protiv virusa korona po cijeni od 50 do 60 dolara, što je više od cijene vakcine koje će prodavati Pfizer i BioNTech, objavio je list “Financial Times” pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara za dvije doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i njemačkog BioNTecha, sklopljen s američkom vladom, tvrdi list, navodeći da Moderna tu cijenu drži za Sjedinjene Države i “ostale bogatije zemlje”.

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara finansijske pomoći za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalnu vakcinu protiv Covid-19, koji je dosad ubio oko 650.000 ljudi širom svijeta.

Portparol Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnom snabdijevanju vakcinom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cijenama, “s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora”.

Pfizer, Moderna i “Merck & Co” već su najavili da planiraju da zarade na vakcinama, dok su neki proizvođači lijekova, uključujući “Johnson & Johnson”, objavili da planiraju da vakcinu distribuiraju na neprofitnoj osnovi. Tako je kompanija AstraZeneca pristala da osigura u SAD-u 300 miliona doza vakcina, po cijeni od četiri dolara po dozi.

Check Also

Dobit najveće britanske banke potonula 65 posto

Dobit najveće britanske banke HSBC prije poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *