Njemački auto gigant vodio skriveni rat protiv kompanije iz BiH

Dodajte komentar

Njemački mediji objavili su da je automobilski gigant kroz tajnu operaciju “Elefant” vodio rat protiv firme iz BiH koja joj je bila dobavljač.

Njemački Biznis insajder objavio je da posjeduje 50 sati razgovora vrha kompanije iz Volfsburga o tome kako spijrečiti bosanski “Prevent” da preuzme kompaniju “Gramer”, ali i kako je isključiti iz lanca “Folskvagenovih” dobavljača.

“Prevent” je kompanija iz BiH koja je veliki dobavljač dijelova za automobilsku industriju, kao što su presvlake ili mjenjačke kutije, a svaki četvrti automobil proizveden u Evropi ima neki dio iz “Preventa”.

Sa druge strane, “Gramer” je nemačka kompanija koja proizvodi naslone za glavu na automobilskim sedištima i centralne konzole.

“Folksvagen”, ali i drugi nemački koncerni, kao što su “Dajmler” ili BMV, pribojavali su se da bi “Prevent”, preuzimanjem “Gramera”, mogao da ih ucjenjuje na neki način.

Da takav strah nije bez osnova pokazalo se 2016. godine, kada je “Prevent” prekinuo dostavu dijelova, pa je “Folksvagen” morao da zaustavi proizvodnju “golfa” i “pasata”. To se dogodilo kada je njemačka kompanija htjela da prebaci odgovornost za aferu sa lažiranjem izduvnih gasova na kooperante, ali je “Prevent” na kraju pobjedio u tom sukobu.

Međutim, njemački “Biznis insajder” sada tvrdi da je “Folksvagen” još 2013. godine skovao tajni plan kojim bi izbacio “Prevent” sa spiska dobavljača. Kako to nije moglo biti urađeno jednostrano i odmah, tajni plan pod imenom “Elefant” predviđao je postepeno isključivanje “Preventa”, koje bi trebalo da se završi ove godine.

Kako navodi nemački medij, “Folksvagen” je tu akciju započeo kada je “Prevent” kupio 20 odsto akcija “Gramera“. U internom dokumentu “Folksvagena” stoji da bi u plan trebalo uključiti “jednog nama prijateljski naklonjenog dioničara Gramera”, te uz njegovu pomoć, povećanjem kapitala, ograničiti “Preventov” uticaj.

“To je trenutno u raspravi između nas, Dajmlera i BMV-a i jednog finansijskog investitora koji bi to uradio za nas“, stoji u audio-zapisima koji potiču iz 2017. i 2018. godine na koje se poziva “Biznis insajder”.

Na kraju je “Gramerove” dionice kupila jedna kineska firma, a “Folksvagen” je bio treći po veličini kupac dionica.

Osim toga, tajni plan predviđao je i izbacivanje “Preventa” iz konkursa za proizvodnju presvlaka za novi “golf 8“.

Na audio-snimcima stoji da su čelnici njemačkog giganta, pošto je bosanska firma uvijek dostavljala najbolju finansijsku ponudu, odlučili da sada to ne bude glavni kriterijum, već kvalitet i garancija isporuke, pa bosanska firma nije dobila posao za “golf 8”.

Saradnja “Folksvagena” i bosanskog “Preventa” završena je 2018. godine, kada je njemački koncern jednostrano raskinuo ugovor, nakon čega su usljedile brojne tužbe sa ogromnim odštetnim zahtjevima, prenosi Sputnjik.

Iz “Preventa” i drugih kompanija koje se pominju tvrde da nemaju nikakve informacije o snimcima, dok u “Folksvagenu”, kako tvrde nemački mediji, traže onog ko je dostavio snimke “Biznis insajderu”. Iz “Folksvagena” su saopštili i da nije postojala saradnja sa drugim automobilskim kompanijama po ovom pitanju.

Inače, “Prevent” je kompanija iz BiH čiji je vlasnik porodica Hastor. Trenutno imaju oko 13.000 zaposlenih širom svijeta, a samo u BiH oko 6.000.

(Capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *