Intesa Sanpaolo preuzela 71,9 posto UBI Banca

Dodajte komentar

Italijanska Intesa Sanpaolo banka u utorak je ostvarila potpunu pobjedu u borbi za preuzimanje UBI Banca, osiguravajući dvotrećinsku većinu koja joj je potrebna da bi apsorbovala manjeg rivala i iskoristila najveće koristi od sporazuma.

Ukupan obim preuzimanja iznosi 71,9 posto čime milanska banka stiče kontrolu u skupštini dioničara konkurenta i za vanredne transakcije.

Intesi Sanpaolo nije bilo potrebno “produženje” od dva dana koje je tržišni regulator Consob objavio po službenoj dužnosti tokom trajanja ponude za preuzimanje.

Nakon pet mjeseci od predstavljanja ponude, Intesa je uspjela u svom planu koji, između ostalog, predviđa ispunjavanje antitrustovskih zahtjeva da se Bperu proda više od 500 filijala i da se do 2022. stvori grupa od 5 milijardi eura zarade uz sinergije koje će donijeti 700 miliona eura.

Nakon početnog otpora, počevši od dioničara Car, koji su se grupisali oko 20% kapitala Ubi-ja, Intesa Sanpaolo je poboljšanjem ponude koja uključuje više od 40 posto premije, privolila preostale dioničare koji su na kraju pristali da prodaju dionice.

Pored maloprodajnih svjetskih i institucionalnih ulagača, fondacije Cassa di Risparmio di Cuneo i Banca del Monte di Lombardia, pridružili su im se i veliki preduzetnici iz Brescie i, konačno, iz Bergama.

Ova operacija, prema analitičarima, neće se ograničiti na konsolidaciju uloge Intesa Sanpaolo kao prve italijanske banke. Sve više stručnjaka najavljuje novu fazu konsolidacije među kreditnim institucijama u ovoj zemlji, a u središtu su Monte dei Paschi, Banca Bpm, grupa Modena i druge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *