Covid-19 i cijene gurnuli hrvatsku INA-u u gubitak

Dodajte komentar

Neto gubitak hrvatske Ine u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 965 miliona kuna (oko 130 miliona eura), pokazuju podaci iz konsolidovanog i nerevidiranog finansijskog izvještaja kompanije za prvo polugodište objavljenog u utorak na Zagrebačkoj berzi.

U istom prošlogodišnjem razdoblju Ina je ostvarila dobit od 188 miliona kuna (oko 25 miliona eura), pa je vidljivo koliki je negativni utjicaj na Inine poslovne rezultate imalo zatvaranje ekonomije i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Ukupni prihodi Ine u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosili su 7,4 milijarde kuna, što je 27,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada su iznosili 10,2 milijarde kuna .

Ukupni rashodi istovremeno su iznosili 8,4 milijarde kuna, što je 15,5 posto manje nego lani.

– Nakon neočekivanih i neviđenih kretanja na tržištu u prvoj polovici 2020. godine, rezultat Ina grupe pao je u odnosu na rezultate 2019. godine. S popuštanjem restriktivnih mjera povezanih s pandemijom COVID-19, globalno tržište nafte počelo je da se stabilizuje, međutim industrija nafte i gasai dalje je daleko od potpunog oporavka, kaže se u saopštenju o poslovnim rezultatima Ine u prvom polugodištu.

Izvještajni rezultat je i dalje negativan, iako značajno manje nego u prvom kvartalu 2020. godine, s EBITDA-om u iznosu minus 54 miliona kuna, pod utjecajem vanjskog okruženja, kaže se u saopštenju.

Kao se navodi, pandemija i pad u turističkom sektoru rezultirali su padom maloprodajnih količina od 16 posto, dok su prihodi izvan prodaje goriva nastavili s rastom.

Kapitalna ulaganja su takođe smanjena zbog potrebnih mjera koje su donesene tokom ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon uz ostalo je izjavio da se oporavak za naftnu i industriju gasa još uvijek ne nazire, jer je potražnja tek djelomično obnovljena, a nivoi cijena, posebno gasa, i dalje su preniski da bi se poslovalo s dobiti.

Foto: INA

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *