Azijeske berze: Ulagači oprezni, dolar i dalje pada

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u srijedu trguje oprezno jer širenje koronavirusa u svijetu ne daje previše razloga za optimizam, no ulagači se nadaju novim podsticajnim mjerama u američkoj ekonomiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,2 posto. U Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,1 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez jer su juče na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon što je objavljen izvještaj o slabljenju povjerenja potrošača u SAD-u u julu zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

Dolar najslabiji u dvije godine

A na valutnim je tržištima dolar oslabio jer se očekuje da će čelnici Feda poručiti da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku i da će preduzeti i dodatne mjere za podsticanje ekonomije ako to bude potrebno.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,76 bodova, oko najnižg nivoa u dvije godine, dok je juče u ovo doba iznosio 93,85 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 105,55 na 105,15 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1720 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1735 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 43,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,12 posto, na 40,99 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *