Analitičari: Unca zlata za dvije godine na 3.500 dolara

Dodajte komentar

Cijena zlata dostigla je u utorak 1.980 dolara. Iako je zlatna unca (31,1 gram) ove godine poskupjela za gotovo 30 posto, većina analitičara predviđa dalji rast jer čimbenici koji upravljaju njenim rastom ostaju nepromijenjeni.

Prvo, postoji ogromno štampanje novca centralnih banaka, nulte (ili čak negativne) kamatne stope, neprofitabilno tržište obveznica (u smislu traženih povrata), krajnje neizvjesna ekonomska budućnost, a posljednjih nedjelja slabljenje dolara i nova neslaganja između Washingtona i Pekinga. Klađenje na visoke cijene zlata postaje sve hrabrije.

Za dvije godine granica od 3.500 dolara mogla bi pasti, kaže većina bikovskih analitičara, ističući kako je zlato u bikovskim trendovima istorijski odskakalo sedam ili osam puta s dna. Ako za osnovnu cijenu uzmemo cijenu od 1.050 dolara, to bi moglo značiti rast do 8.000 dolara.

Značajno je koliko je lako srušen rekord (1917 dolara) iz septembra 2011. Juče je došlo do konsolidacije, unovčavanja profita (iako više za srebro nego za zlato), ali popodne je cijena opet bila na 1950 dolara. Ukratko, tržište je vrlo jako.

Američke federalne rezerve to danas sigurno neće promijeniti, u većini slučajeva to će dodati gorivo na vatru.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed će objaviti priprema li dodatne mjere za pomoć ekonomiji. Situacija se pogoršava. Na posljednjem (junskom) sastanku bilo je 20.000 novoinficiranih ljudi u Sjedinjenim Državama svaki dan, sada ih je 70.000. Na tržištu rada smjernice su ponovno razlog za zabrinutost.

Fed je stoga već najavio da će produžiti programe kreditiranja na tri mjeseca (do kraja ove godine) kako bi kompanije sa svježim kapitalom mogli započeti novi investicijski ciklus.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *