Turistički radnici i stručnjaci: Vladine mjere studiozno donešene i detaljno pripremane

Dodajte komentar

Sektor turizma će, kada su u pitanju zemlje čije su ekonomije dominantno oslonjene na navedeni sektor, po procjenama MMF-a doživjeti ozbiljan pad. Počev od Grčke 10%, Italije i Hrvatske 8 %, Španije i Portugala 8% i Kipar 6, % . Pored dva paketa koje je donijela Vlada u ovom trećem paketu po meni generiše dva pravca:  jedan pravac je održanje likvidnosti, a sa druge strane održanje turističkog prometa, kazao je Ivo Županović profesor na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam.

Prema njegovim riječima, u okviru prvih mjera je pogođeno sa produženjem grejs perioda, i pokrićem kamatne stope u tom periodu.

“Sa druge strane kada je u pitanju likvidnost vidimo da je kamatna stopa pokrivena na nekom nivo od 80% što je 3 % kamate, što je opet jedan stimulativan dio kada je u pitanju generalno likvidnost i operativni troškovi i pokrće zarada u ugostuiteljsko- turističkom sektoru u određenom procentu. Smatram da će nakon septembra ponovo morati da se sjedne, jer će turistički promet i u tom periodu biti minimalan, da se vidi na koji način će se podržati opstanak i održivt turističkog sektora”, navodi Županović.

On je još u aprilu mjesecu rekao da će ovo biti godina apsolutnog održanja turističke supstance, nikako godina u kojoj će se ostvarivati profit.

Sa druge strane neke određene mjere koje vidimo u nekom dijelu fiskalnog zahvatanja kao stimulativno sniženje PDVa na godinu dana, ali bih preporučio ukoliko je moguće sa sa aspekta održivosti javnih finansija taj period produži i nakon ovog perioda jer je sigurno da se turistička privreda neće tek tako opraviti . Ono što je jako bitno sa aspekta poboljšanja turističkog prometa jeste pomoć turoperaterima i turističkim agencijama , ali o razmjerama efikasnosti te mjere moćićemo tek da govorimo kada bude uspostavljen turistički promet“, kazao je profesor Županović.

Kako je dodao, smatra da će turistički promet u mnogome zavisiti od epidemiološke situacije, jer je, kako navodi, eskalacija u dijelu pandemije COVID-19 doprinijela da određena emitivna tržišta ne mogu da dođu zbog preporuka njihovih zemalja, a određena tržišta koja su formirala gro našeg turističkog prometa još uvijek ne mogu da dođu zato što nije smirena epidemiološka situacija.

“Poručio bih svima ovom prilikom da se svi maksimalno pridržavamo ovih mjera , kako bi se epidemiloška slika što prije popravila , i na taj način omogućili relaksiranje mjera pogotovo kada se u pitanju neka naša tradicionalna pržišta u pitanju”, zaključio je Županović.

Nikola Milić,  vlasnik i direktor Casa Del Mare lanca butik hotela kazao je Casa Del Mare posluje u ukupno 6 butik hotela u Bokokotorskom zalivu te dva apartmanska naselja. Nažalost, kako je kazao, s obzirom na trenutnu situaciju i pandemiju virusa COVID-19 svi njihovi hoteli su zatvoreni.

“Trenutno, jedini objekat koji radi i radio je cijelu zimu je objekat Casa del Mare Mediterraneo od kojeg je i nastala cijela hotelska grupacija. Trenutno, s obzirom na situaciju gledajući iz perspektive ovog objekta nismo nezadovoljni. Objekat radi na nekih blizu 70 % uzeća od dana otvaranja nakon korone. Naš restoran i plaža rade lijepo i solidno, ali ako globalno sagledamo cijelu grupaciju naših hotela i sagledamo situaciju na nivou cijele kompanije – jako je teška sezona i jako je težak period i iza nas, a vjerujem i ispred nas. Svi se trudimo da sačuvamo stabilnost i resurse, i gledamo u neku vedriju budućnost koja će biti bolja nego do sada”, kazao je Milić.

Kako navodi, izkompanije su se trudili da se se prilagode cijenama tržišta, iako je, kako kaže, lično stava da ne treba spuštati cijene i trudili su se da to u njihovoj poslovnoj politici to tako i bude.

“Kada saberemo stvari sa raznih uglova sa nekih možemo da kažemo da smo jako zadovoljni s obzirom da je pandemija pogodila cijeli svijet a da je turizam najranjivija privredna grana trenutno, i da genralno ispašta dosta na globalnom niovu. Dugo smo čekali treći paket mjera, i u tom dugom čekanju vjerovatno se kod nas privrednika javilo određena nervoza, i neka određena sumnja u sami paket mjera. Međutim, moje neko mišljenje je da je toliki period čekanja imamo neku svoju svrhu. Iz mjera koje je Vlada iznijela se vidi da su jako studiozno donešene i da su detaljno pripremane. Na osnovu ovih mjera vjerujem i dalje u nešto što sam se trudio da podstaknem a to je da crnogorski turizam ima izuzetno veliku priliku nakon korone . Imamo nevejrovatna prirodana bogatstva i msilim da će se struktura putovanja znatno mijenjati, i ako budemo pametni ići će u našu korist. Posebno me raduju ove dugoročne mjere, i mislim da su od strane Vlade stvari sagledale na pravi način, upravo na taj način po kojem i ubuduće CG treba da prosperira kroz turizam. Krtakoročne mjere , mislim da preživimo ovaj period i sačuvamo supstancu su dovoljne i da budemo tu kada stvari krenu da idu na bolje. Imamo šansu , raduje me sve ovo i želim da vjerujem da ćemo znati da je iskoristimo”, navodi Milić.

Sa tačke jednokratnih mjera raduje činjenica da će porez biti 7 % na usluživanje hrane i pića. Milić smatra da će to privredi jako pomoći.

“Ono što jako raduje jeste da će i nakon prve godine , da će se pripremati da ona ne bude naglo 21 %, koliko sam ja mogao da shvatim iz dokumenta trećih mjera. Takođe me raduje subvencija kamata za grejs period za investicione kredite i za njihov reprogram , kao i za subvencijuu kamata do 80 % za sredstva za likvidnost i obrtna sredstva. Koliko vidimo iz programa nastaviće se i subvencije za plate za mjesece jul , avgust i septembar”, kazao je on.

Direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić, kazao je da je vladin paket mjera značio, šprvenstveno kroz program stopiranja otplate kredita.

“Najvažnija mjera do trećeg pateta mjera je subvencioniranje zarada zaposlenih. Mi praktično od druge polovine marta do sredine juna gotovo da nismo imali prihoda. Treči paket mjera je dizajniran da umanji troškove i smanji gubitke turističkoj privredi kroz subvencioniranje kamata za restrukturiranje kredita, kroz subvencije do 70 odsto minimalne zarade, koji će omogućiti turističkim radnicima da zadrže zaposlene do kreaja septembra”, kazao je Niikolić.

Dobro definisama mjera su, navodi, povoljni krediti za likvidnost,  međutim ukoliko uzmemo u obzir trenutnu situaciju, a to su zatvorene granice, smatra da neće biti opcija većini turističkih privrednika jer svi razmišljaju odakle će vraćati taj novac.

“Mi praktično u avgustu imamo zatvorene granice, epidemiološku situaciju koja je najgora od izbijanja epidemije, tako da do rješavanja epidemije, treći paket mjera će imati vrlo ograničeno dejstvo. Kad se ostvari turistički promet određene mjere će imati veoma pozitivan uticaj”, kazao je Nikolić.

Izvor: InfoBiro Montenegro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *