Smanjenje PDV trebalo bi da obori cijene

Dodajte komentar

Skupštinski odbor za ekonomiju dao je podršku prijedlogu izmjena Zakona o PDV, koji je dio trećeg Vladinog paketa mjera. Tim se prijedlogom poreska stopa smanjuje sa 21 na sedam odsto za turizam i ugostiteljstvo narednih 12 mjeseci i važiće do 31. avgusta 2021, a očekuje se da će za toliko pasti cijene.

PDV

-U drugom kvartalu ove godine po programu rada Vlade predviđeno je djelimjčno usklađivanje zakona sa direktivom EU pa se usluge smještaja u turističkim apartmanima oporezuju takođe po sniženoj stopi. Predlaže se i oporezivanje po sniženoj stopi usluga pripremanja hrane, vode za piće, bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i keteringu. Ova mjera će se primjenjivati od septembra naredne godine, kazala je generalna direktorica za poreski i carinski sistem DIDT Biljana Peranović i dodala da postojeće rješenje nije u skladu sa direktivom.

Objasnila je da se predlaže nulta poreska stopa za donacije državnim i opštinskim organima, kao i za medicinske donacije u borbi protiv epidemije. Predviđeno je da se prijave PDV podnose isključivo elektronskim putem, a dat je rok od 90 dana obveznicima i PU da se tome prilagode.

Srđan Milić (SNP) je ocijenio da je ovo zakonsko rješenje korektno, ali i kazao da ne vjeruje da će dovesti do smanjenja usluga za onoliko koliko se smanjuje PDV. Upozorio je da država i dalje nama plan hitnih nabavki u slučaju epidemije, a da nemamo ni robne rezerve i pitao da li ova odredba znači da će se platiti porez na hitnu nabavku medicinske opreme koju Vlada planira, ukoliko nije donacija. Kazao je i da država ne može da traži od onih koji su platili porez da joj dostave potvrdu da su platili.

-Država ima samo jedan račun gdje prima sredstva i ako traži da joj dostave potvrdu o plaćenom PDV ona jasno i glasno kaže da nema evidenciju koje platio porez, objasnio je Milić.

Odbor je podržao i izmjene Zakona o energetici, koji je takođe dio trećeg Vladinog paketa, a najavljeni su amandmani.

ENERGETIKA

Nikola Vujović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, je objasnio da je ključna promjenau priključenju objekata na prenosnu i distributivnu mrežu, kojom je taj proces skraćen sa sedam na pet koraka. Druga važna izmjena je proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe i dodao da nijesu bili zadovoljni stepenom realizacije ovih projekata zbog čega su pripremili koncept.

-Cilj je da podstaknemo tu vrstu proizvodnje. Svako domaćinstvo ili privredni subjekt ima pravo da na svom imanju ili objektu postavi solarne panele i razmjenjuje energiju sa mrežom. Jednom godišnje -1. aprila će se vršiti saldiranje u želji da one mjesece koji budu najpogodniji za tu vrstu proizvodnje iskoristimo da se što više proizvede, objasnio je Vujović.

Poslanik Milić je podsjetio da je tokom javne rasprave bilo 120 primjedbi, među kojima i iz EPCG.

-EPCG je prošla kao ja sa amandmanima u Skupštini. Ne znam da li joj je ijedan prihvaćen, kazao je Milić i zamjerio što se zakon ne bavi stimulisanjem automobila na električni pogon.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *