Njemačka najcijenjenija zemlja na svijetu

Dodajte komentar

Rezultati najnovije globalne ankete o liderstvu pokazuju da je Njemačka treću godinu zaredom najcijenjenija zemlja na svijetu i da je za sobom ostavila Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države koje se bore za drugo mjesto, prenosi Gardijan.

Njemačka je po rezultatu godišnje ankete daleko ispred ostalih svetskih sila, pošto je 44 odsto ispitanika smatra globalnim liderom.

Sjedinjene Američke Države su dobile 33 odsto glasova, dok Kina i Rusija zaostaju za 1 odnosno 3 procenta.

Rezultati su prikupljeni u okviru godišnjeg istraživanja koje je sprovela konsultantska agencija Gallup.

Time se u pitanje dovodi nedavna tvrdnja američkog sekretara Majka Pompea da su Sjedinjene Države savršeno pozicionirane kao svjetski lider koji ideološki može da se suprotstavi Kineskoj komunističkoj partiji.

Anketa je sprovedena među punoletnim stanovništvom 135 zemalja u 2019. godini, prije pandemije korona virusa.

Zbog lošeg upravljanja krizom izazvanom pandemijom, usljed koje su postale jedno od najvećih svjetskih žarišta Kovida 19, SAD bi u rejtingu mogle još više da padnu u narednim istraživanjima.

Istraživanje je demantovalo tvrdnje Donalda Trampa da je popravio ugled svoje države u svijetu.

U prilog tome ide podatak da su SAD bile najcijenjenija zemlja na svijetu tokom svih godina administracije Baraka Obame, izuzev 2011. godine, a da su za vrijeme Trampove administracije izgubile na popularnosti.

“S druge strane Njemačka kancelarka Angela Merkel, koliko god je neki voleli ili ne, pokazala se kao jedan od najpouzdanijih lidera u izuzetno nesigurnim vremenima, kako u Evropi tako i u svijetu”, objasnio je glavni urednik u kompaniji Gallup, Muhamed Junis.

Povjerenje u američko vođstvo je najniže u evropskim zemljama saveznicima SAD gde samo 24 odsto ispitanika ima povjerenje u tu zemlju kao lidera.

Slično je i u Australiji gdje Ameriku, kao svjetskog lidera, smatra svega 23 procenta ispitanika.

Jedini kontinent gdje je ugled SAD pretežno pozitivan je Afrika, gdje je oko 52 odsto ispitanika vidi kao globalnog lidera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *