Hrvatski guverner: Za Hrvatsku dobro da uvede euro

Dodajte komentar

Za Hrvatsku je i u kriznim vremenima, i u normalnim, korist da uvođenja eura višestruko veća od troškova, ocijenio je u intervjuu za Poslovni.hr guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Povodom ulaska Hrvatske u Kursni mehanizam ERM II ili “čekaonicu za euro” koji će omogućiti Hrvatskoj uvođenje eura, on je kazao da će u tom mehanizmu zemlja morati da provede najmanje dvije godine i ispuni formalne uslove koj se odnose na budžetski deficit, javni dug, visinu inflacije i kamatnih stopa, kao i stabilnost kursa.

Prvi mogući trenutak za proveru Hrvatske je polovina 2022. godine, a odluka o uvođenju eura bi se mogla donositi najranije 1.1.2023, rekao je hrvatski guverner.

U sadašnjim kriznim vremenima korist je izuzetno velika, jer znači siguran pristup izvorima finansiranja pod povoljnim uslovima koju osigurava Evropska centralna banka te dodatno mogućnost finansiranja iz Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), rekao je on

“Povrh toga, korist koja se često zaboravlja, a koja je itekako važna, jest što zemlje koje imaju zajedničku valutu ne mogu imati problem valutne krize, koja je posebno opasna za zemlje s visokum nivoom duga u stranoj valuti”, ocijenio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *