Sve manje oglasa za posao, najviše pogođeno ugostiteljstvo

Prema podacima portala zaposli.me, sada je čak 60% manje oglasa za novi posao nego u isto vrijeme prošle godine.

Višnja Gluščević iz tog portala kaže da se sredinom marta, sa prvim talasom pandemije, osjetio mali pad potražnje, ali već u maju i početkom juna, potražnja se polako se vraćala na prošlogodišnji nivo.

Međutim, napominje ona, pozitivan trend rasta oglasa ponovo je naglo stao od sredine juna, kada je došlo do novog talasa virusa koji cijeloj privredi, ali i regionu stvara probleme.

Grana djelatnosti koja je najviše pogođena je, prema riječima Vanje Gluščević – ugostiteljstvo.

– Ako bismo uzeli u obzir ugostiteljstvo kao djelatnost koja je najviše pogođena koronom, a jun i jul mesec kada ugostitelji putem našeg portala već uveliko traže kadar za ljetnju sezonu, potražnja je smanjena za čak 60% u odnosu na isti period prošle godine – rekla je Gluščević za Novu M.

S druge strane, u odnosu na prošlu godinu portal zaposli.me bilježi 50% veću potražnju u oblasti prodaje. U odnosu na turizam, građevinarstvo ipak nije pretrpjelo velike posljedice korona krize.

– U oblasti građevine, prema našim podacima, potražnja je od sredine marta pa do danas bila za čak nekoliko procenata veća u odnosu na prošlu godinu – istakla je Gluščević.

Prema procjeni svjetske banke u Crnoj Gori, zbog pandemije koronavirusa između devet i 20.000 građana moglo bi da padne u siromaštvo, a ako kriza potraje efekat bi mogao da bude i još gori.

Pandemija koronavirusa ostavila je mnoge ljude bez posla.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori zaključno sa 30. junom je 41.890 što čini 18,6%.

Jedno je sigurno, ocjenjuje Nova M, pandemija koronavirusa će imati negativan uticaj na gotovo sve svjetske ekonomije, pa su u tom smislu realna očekivanja da će u narednom periodu i na tržištu rada Crne Gore doći do povećanja nezaposlenosti, čiji će obim zavisiti od trajanja pandemije.

Check Also

Fejsbuk aktivira kriptovalutu možda već u januaru

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru naredne godine, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *