Pandemija će ostaviti trajni otisak na svjetsku ekonomiju

Dodajte komentar

Korona virus će vjerovatno ostaviti trajni otisak na svjetsku ekonomiju donoseći trajne promjene, ali i važne pouke, ocjenjuje CNN.

Praćenje virusa vjerovatno će postati dio našeg života, kao što su i bezbjednosne mjere posle napada 11. septembra. Važno je, kako se navodi, investirati u infrastrukturu potrebnu za otkrivanje budućih virusnih epidemija. Ta investicija štitiće ekonomije u slučaju da se ispostavi da je zaštita od Kovida 19 privremena.

Mnoge ekonomije usvojile su verzije skraćenog rada tokom pandemije. Zahvaljujući tome, radnici ostaju zaposleni i plaćeni, a vlada kompenzuje manjak plata.

Rad na daljinu će postati češći, a ima dokaza da je rad od kuće jednako produktivan kao i rad u kancelariji.

Kriza izazvana pandemijom ubrzala je tempo digitalne transformacije uz dalju ekspanziju e-trgovine i bržeg usvajanja telemedicine, video-konferencija, onlajn-učenja, navodi se u tekstu.

Sa druge strane, kompanije u međunarodnom lancu snabdijevanja nailaze na poteškoće.

Vjerovatno će mnoge od njih promijeniti lokaciju svoje proizvodnje, a taj trend neće stvoriti nova radna mjesta, jer će veći dio proizvodnje biti automatizovana.

Vlade će biti veće pošto odigraju ulogu osigurača i posljednjeg investitora tokom krize. Javni dug će se, kako se navodi, “naduvati” stvarajući finansijske probleme širom svijeta.

Najvažnija pouka koja se može izvući iz pandemije Kovida 19 jeste značaj zajedničkog rada na rješavanju problema koji pogađaju cijelo čovječanstvo, navodi se u tekstu i zaključuje da je svijet mnogo jači ujedinjen nego podeljen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *