Montenegro Airlines: Prepolovljen broj letova, prihodi pali 15 miliona

Dodajte komentar

Prihodi Montenegro Airlinesa (MA) za period od januara do juna manji su za 15,11 miliona eura u odnosu na isti period prethodne godine.saopštili su “Danu” iz te kompanije. Naveli su da su zbog potpune zabrane saobraćaja za Austriju, otkazali dvije rotacije koje su trebale da budu 20.i 27. jula.

Na pitanje koliko je MA na gubitku zbog ove odluke Austrije,odgovorili su da imaju gubitak zbog propuštene prilike za prodaju, kao i zbog nemogućnosti da se putnici koji su već započeli putovanje vrate na svoje destinacije polaska.

-U suštini, bliže podatke o gubicima nastalih, ne samo zbog odluke austrijskih vlasti, već i o gubicima u cjelokupnom poslovanju Montenegro Airlinesa prouzrokovanih Kovidom-19 imaćemo tek kasnije. Komercijalni saobraćaj bio je zaustavljen puna tri mjeseca, a od 12. juna zbog smanjene tražnje i redukcije saobraćaja, te zbog epidemioloških situacija u zemljama ka kojima saobraća MA red letenja je izmijenjen i maksimalno redukovan na svega nekoliko rotacija sedmično u odnosu na prethodnu godinu, i to samo ka nekim destinacijama. Kao pokazatelj efekata krize, ne samo po našu kompaniju, već i po crnogorsku privredu uopšte, prvenstveno turizam, govoričinjenica da smo u odnosu na period januar jun 2019. godine, kada je prevezeno preko 260 hiljada putnika i bilo skoro 1.800 letova, u istom periodu ove godine putnički promet više nego prepolovili, tako da je u istom periodu 2020. godine prevezeno oko 72 hiljada putnika i obavljeno svega 980 letova, precizirali su iz nacionalnog avio-prevoznika.

Istakli su da i dalje nemaju najavu datuma uspostavljanja komercijalnog avio-saobraćaja za Beograd, iako kompanija u ovom trenutku u sistemu prodaje ima letove od 1. avgusta.

– Pokretanje avio-saobraćaja prema Srbiji zavisiće od odluka vlada obje države, a tiču se otvaranja granica shodno epidemiološkoj situaciji, odgovorili su iz MA.

Kazali su da MA trenutno obavlja letove ka Cirihu, Frankfurtu, Dizeldorfu, Parizu, Kopenhagenu, Ljubljani i Hanoveru, u smanjenom intenzitetu, dvije do tri sedmične rotacije.

– Ukoliko kao parametar saobraćaja prije i za vrijeme Kovid-19 uzmemo prvih 15 dana jula, ove godine smo obavili 84 leta i prevezli 4.432 putnika, u odnosu na 15 dana jula prethodne godine, kada smo obavili 515 letova i prevezli 43.577 putnika, precizirali su iz te kompanije.

Saopštili su da je trenutno radno aktivan 131 radnik, i to samo oni čije je radno angažovanje neophodno u cilju normalnog funkcionisanja avio-kompanije, shodno broju rotacija koje obavljamo.

-Montenegro Airlines je shodno naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog virusa korona, a zbog prekida putničkog međunarodnog saobraćaja, privremeno obustavilo svoje redovne radne aktivnosti počev od 1. aprila. Najveći broj zaposlenih upućen je na odsustvo zbog prekida rada bez krivice zaposlenih, do prestanka okolnosti zbog kojih su uvedene privremene mjere, uz pravo na isplatu zarade u visini od 70 odsto osnova za nakna du, koju čini prosječna zarada zapos lenog ostvarena u prethodnom polugodištu, s tim da ne može biti niža od visine minimalne zarade u Crnoj Gori, naveli su iz MA.

Uskoro dostavljaju revizorski izvještaj

Montenegro Airlines će revizorski izvještaj Poreskoj upravi (PU) dostaviti do kraja jula, najavili su iz kompanije.

-Poreska uprava u maju je prihvatila inicijativu Instituta sertifikovanih računovođa za odlaganje roka za dostavu revizorskih izvještaja do 31. jula, imajući u vidu poteškoće u poslovanju, kako privrednih subjekata, tako i revizorskih društava i računovođa, nastale tokom trajanja pandemije zarazne bolesgi Kovid-19. Imajući u vidu navedeni rok, MA će revizorski izvještaj dostaviti do kraja jula, kazali su iz kompanije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *