Kasalica: Brojke nedovoljno održive i uvjerljive

Dodajte komentar

Brojke koje po segmentima prikazuju 1,22 milijarde eura, koliko je vrijedan Vladin treći paket ekonomskih mjera, nedovoljno su održive i uvjerljive, jer dokument pouzdano ne svjedoči o izvorima finansiranja u periodu od četiri godine, smatra ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

Ona je kazala da se u desetak stranica ukupnog dokumenta o trećem paketu socio-ekonomskih mjera Vlade oko ublažavanja posljedica pandemije Covid-19 na privredu Crne Gore, u odjeljku oko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i budžetskih finansijskih podrški jedino pominju “izvori finansiranja”, i to više u nominalnom nego realnom smislu.

“Citiram: ‘Vođeni su razgovori sa IRF-om, međunarodnim kreditnim institucijama i komercijalnim bankama’ o podršci, koja se nije konkretizovala stvarnim novčanim prilivima, ne predstavlja ohrabrujući signal za naše privrednike”, rekla je Kasalica agenciji Mina-business.

Ona smatra da to u najkraćem upućuje na to da su brojke iz ukupne tabele koja prikazuje brojku od 1,22 milijarde eura po segmentima, nedovoljno održive i uvjerljive.

“Dok okruženje pandemije obavezuje udarne institucije sistema da proaktivno upumpavaju svjež novac u sistem, sad i odmah”, navela je Kasalica.

Ona je kazala da se treba sjetiti jedne neumoljive činjenice da je polovinom marta Crna Gora iz sistema izvukla vrijednost novčanih sredstava u iznosu od 422 miliona eura, što je bio citat ministra o glavnici i kamati dospjelih euraoobveznica.

“Strateško-finansijski, to je bio nedovoljno promišljen mada odgovoran potez, jer smo svjetskim bankarima pokazali da vraćamo dugove na vrijeme, čak i u vrijeme nestandardne krize. Međutim, svjetski bankari sada kao da nijesu spremni da svoju slobodnu likvidnost vrate u naš ekonomski sistem”, rekla je Kasalica.

Prema njenim riječima, kad se podvuče crta: dok izvori finansiranja iz budžeta zemlje, kao i sa finansijskog tržišta, cjelovito i nesumnjivo ne pokažu strukturu koja ohrabruje poslovanje domaće privrede, brojke na papiru ostaju brojke, jer im svrha nije da služe ekonomiji zemlje.

“Zato, odgovorno razmatrajući ukupan dokument o trećem paketu, a unutar šireg okruženja duboke ekonomske krize u zemlji, kao i globalno, nema imparcijalnih argumenata na osnovu kojih se najnoviji dokument Vlade može razmatrati sa stanovišta “šta je” i “da li je” nešto urađeno dobro”, ocijenila je Kasalica.

Treći paket mjera, koji je nedavno usvojila Vlada, obuhvataju određene kratkoročne i posebno dugoročne mjere.

Namjena kratkoročnih mjera je da obezbijede podršku sektoru turizma u iznosu od 83,35 miliona eura, podsticaj poljoprivredi i ribarstvu za realizaciju investicija u ukupnom iznosu od 89,4 miliona eura, unapređenje konkurentnosti privrede i to kroz 17 programskih linija i davanjem deset miliona eura bespovratnih sredstava samo u ovoj godini.

Mjere obuhvataju i podršku privredi kroz subvencionisanje zarada uključujući turizam u ukupnom iznosu od 16,2 miliona eura, kao i podršku najugroženijim kategorijama stanovništva u iznosu od 1,8 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *