Hrvatska najizdašnija u Evropi po subvencijama za ekološke automobile

Dodajte komentar

Zahvaljujući velikim subvencijama, od preko devet hiljada eura po jednom vozilu, Hrvatska se svrstala među evropske zemlje koje su najizdašnije po subvencijama za ekološke automobile u Evropi i u svijetu, piše Bloomberg, a prenosi Jutarnji.hr.

Prema nalazima Bloomberga, među deset zemalja sa najvećim subvencijama za kupovinu električnih vozila, čak osam je iz Evrope.

Iza Hrvatske, koja je na toj listi rangirana sa preko 10 hiljada eura subvencija, po visini podsticaja su Rumunija sa 9,7 hiljada eura i Njemačka sa 8,6 hiljada.

Bloomberg navodi da u Njemačkoj postoje autokuće sa akcijama gdje lizing u potpunosti pokriva državna subvencija.

“U roku od 20 dana već je oko 300 kupaca potpisalo ugovore za kupovinu tog modela”, navodi Bloomberg.

U Fondu za zaštitu okoline i energetsku učinkovitost u Hrvatskoj napominju da se razmišlja o novim, kao i da su građani zainteresovani za kupovinu malih gradskih automobila.

“Još nismo blizu evropskim zemljama poput Norveške u kojima su tri od četiri kupljena vozila električna. Od gotovo 65 hiljada novoregistrovanih vozila u Hrvatskoj tek je 198 bilo električnih”, zaključuju u tom Fondu.

Dodaju da će se u narednim godinama subvencije za električne automobile planirati u skladu sa ekonomskom situacijom u zemlji.

Prodavci automobila kažu da su uputili zahtjev Fondu da se iznos subvencija smanji za još hiljadu eura i na taj način podijeli većem broju ljudi.

KAKO JE U OSTALIM ZEMLJAMA

Bloomberg kao najživlja tržišta ponude i potražnje za električnim vozilima uz Njemačku, navodi Francusku i Holandiju.

Prodaja automobila na “zeleni” pogon u Francuskoj se na primjer u ovoj godini se udvostručila nakon što je ponuđen mjesečni lizing za model Reno Zoe koji iznosi 79 eura.

U Holandiji je u sedam dana iskorišćeno deset miliona eura subvencija za električna vozila.

Singapur je otišao najdalje i ponudio podsticaje u iznosu od 12 hiljada i 670 eura, dok su u SAD sa subvencijom od 6,5 hiljada eura, 11. na lestvici Bloomberga, zatim tu su i Kina i Indija.

U Hrvatskoj je ove godine za samo dva minuta primljeno 470 prijava za kupovinu električnih vozila, a država je za te podsticaje izdvoila 5,8 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *