Forex: Dolar se blago stabilizovao, euro nastavio da jača

Dodajte komentar

Dolar se u ponedjeljak donekle stabilizovao prema korpi valuta na međunarodnim tržištima nakon što se u prekonoćnom trgovanju spustio najniže od sptembra 2018. godine, pritisnut zaoštrenim odnosima SAD-a i Kine i zabrinutošću oko američkog ekonomskog oporavka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, stabilizovao se donekle tokom prijepodneva na 94,054 boda, što znači da je u minusu 0,3 posto u odnosu na zatvaranje u petak.

Valute-utočišta, poput jena i franka, u koje investitori sklanjanju kapital u neizvjesnim vremenima, u takvim su okolnostima ojačale prema dolaru. Japanskim jenom pritom se trgovalo po 105,575 jena za dolar, što je njegova najviša cijena u četiri mjeseca.

Švajcarski franak je ojačao oko 0,2 posto prema dolaru u odnosu na prethodno zatvaranje. U prekonoćnom trgovanju nakratko je dostigao najvišu cijenu prema dolaru u pet godina.

Tečaj eura u prekonoćnom je trgovanju u jednom trenutku dosegnuo 1,17255 dolara, što je njegova najviša cijena od septembra 2018. godine. Tokom prijepodneva skliznuo je ispod 1,17 dolara za euro.

Kurs eura nastavio je da jača pod utcajem prošlonedjeljnog dogovora čelnika zemalja članica Evropske unije o fondu za oporavak u vrijednosti 750 milijardi eura. Od najnoviijih vijesti važnih za euro izdvaja se izjava funkcionera ECB-a Fabia Panette u kojoj upozorava da opasnost za ekonomiju eurozone još nije prošla.

Zajednička evropska valuta oslabila je pak prema norveškoj i švedskoj kruni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *