Ovo je najprodavaniji automobil svih vremena

Postoje automobili koji nisu samo uobičajeno prevozno sredstvo, već puno više. Takva je Toyota Corolla. To je jedan od onih automobila koje smo svi imali ili imamo barem nekoliko poznanika koji su ga vozili. Japanci su ovim modelom predstavili svoj pogled na masovnu mobilnost. U tome su bili više nego uspješni, jer je Corolla jedan od rijetkih automobila koji je postigao ogromnu svjetsku popularnost.

Corolla je automobil koji u osnovi nudi mnogo više od samo prekrasne fasade na koju su se kladili mnogi njeni konkurenti. Toyotini inženjeri bili su svjesni da je izgled važan, ali to nije sve. Obično je potrebno nekoliko godina da se dokaže da li je automobil dobar ili ne. Tada se riječ o dobrim ili lošim automobilima širi daleko i široko. A riječ o Toyoti odavno se proširila, govoreći po cijelom svijetu o pouzdanosti, kvalitetu, upotrebljivosti, trajnosti i trajnosti. Možda je upravo Corolla ima najviše zasluga za ovaj veliki ugled.

“Automobil za sve”, bile su čarobne tri riječi s kojima je voditelj projekta Tacuo Hasegava kratko i sažeto objasnio saradnicima suštinu svog zadatka. Već je tada Hasegawi bilo jasno da će globalni uspjeh biti moguć prije svega velikim kvalitetom. Zato su posvetili veliku pažnju gotovo svakoj komponenti, čak i najmanjoj.

– Ako želimo da novi model stekne reputaciju sjajnog porodičnog automobila, moramo ga izraditi kako bi odgovarao svim potrebama i upotrebama. Mora pružiti izvrsne vozne karakteristike, kao i udobnost i dobar osjećaj iza volana. mora biti dostupan po pristupačnoj cijeni. Ali niža cijena ne smije ni na koji način smanjiti kvalitet, kazao je Tacuo Hasegawa.

Kad se Corolla prvi put našla pod farovima u novembru 1966. godine, bilo je jasno da se rodila zvijezda koja je udovoljavala svim zahtjevima neumornog inženjera. S Corollom je Toyota od početka razvojne faze imala velike, zapravo globalne planove. Još 1970. Corolla je postala Toyotin najveći izvozni model, a tako je i danas. Prodaje se u čak sto pedeset zemalja širom svijeta.

Do sada su proizveli jedanaest generacija Corolla u mnogim verzijama. Bili su tu klasična limuzina, ali i karavan, sportski kupe, te verzije s takozvanim brzim zadnjim dijelom … Njegove sportske verzije čak su se pojavljivale u raznim trkačkim serijama.

U 2013. godini postao je prvi automobil koji je imao proizvodnju veću od četrdeset miliona. Corolla je s ovim brojem daleko najprodavaniji automobil svih vremena.

Toyota Corolla globalist je koja nastupa na svjetskoj pozornici. Ali bez obzira radi li se o limuzini ili karavanu, bilo da su njegove linije ugaono istaknute ili blago zaobljene, to je u suštini Corolla. Tačno onako kako je Hasegawa zamislio prije pola stoljeća: pouzdan, izdržljiv, koristan i zahvalan.

Check Also

Štrajkovi letačkog osoblja širom Evrope u julu

Ovog mjeseca će širom Evrope biti održani štrajkovi kabinskog osoblja različitih avio-kompanija, navodi britanski Gardijan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.