Ratković: Mjere dobre, ali će turistička privreda imati ogromne gubitke

Dodajte komentar

Treći paket ekonomskih mjera koji je juče predstavila Vlada trebalo bi da, koliko toliko, pomogne u oporavku crnogorske ekonomije, kazao je dekan fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković, prenosi TV Nova M.

Ratković smatra da će i pored svih ovih mjera turistička privreda imati ogromne gubitke.

-Nadam se da će ove mjere uspjeti da pomognu turističkoj privredi da preživi, a da li će to biti dovoljno ne znamo. U svakom slučaju biće od pomoći ali, mislim da će kompletna turistička privreda imati ogromne gubitke- kazao je Ratković

Ratković je za Novu M kazao i da je dobro što je treći paket podijeljen na kratkoročne i dugoročne mjere.

Podsjećamo, kratkoročne mjere za sektor turizma vrijedne su 83,4 miliona eura, a posebno je značajna ona mjera koja se odnosi na smanjenje stope PDV-a sa 21 na 7 odsto za hranu i bezalkoholna pića u svim ugostiteljskim djelatnostima u trajanju od godinu dana.

– Dobro je što se predviđa regresiranje plata ipredviđa odlaganje kredita na 24 mjeseca i to je dobra mjera- kazao je dekan Fakulteta za biznis i turizam.

Ratković ističe i podršku drugim privrednim granama.

– Drago mi je da je poljoprivredi posvećena pažnja jer u postkoronskom vremenu bi trebala poljoprivreda i turizam da djeluju koordinirano, jer mi ne možemo imati razvijen ruralni turizam ako nemamo razvijenu ruralnu poljoprivredu i u tom pogledu investirajući u poljoprivredu mi stvaramo bazu razvoja ruralnog turizma, koji je veoma značajan- poručuje Rtković

Vlada je usvojila i niz dugoročnih mjera i očekivanih investicija. Tako je za jačanje IT djelatnosti opredijeljeno 29,8 miliona eura, saobraćaju 10,5 miliona, energetici 783,4 miliona, i podrška turizmu u iznosu od 131,7 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *